ΣΥΡΙΖΑ: Υπέρ των εργαζομένων των Ναυπηγείων Ελευσίνας - Οι θέσεις μας για το μέλλον της επιχείρησης

Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2022 15:50
UPD:15:51
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Ξεκάθαρη θέση υπέρ των εργαζομένων των Ναυπηγείων Ελευσίνας παίρνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ψέγοντας παράλληλα την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων για «αδικαιολόγητη καθυστέρηση του ν/σχ στη Βουλή με αρνητικές συνέπειες για τους εργαζομένους και το δημόσιο».

Εκτός άλλων, κάνει λόγο για έλλειψη πλήρους επιχειρηματικού σχεδίου, χωρίς εξασφάλιση για τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, ενώ επισημαίνει ασάφειες ως προς τους ελέγχους κεφαλαιακής επάρκειας, την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση των ναυπηγείων και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Σε κοινή δήλωση οκτώ τομεαρχών, με την ολοκλήρωση των τριών πρώτων συνεδριάσεων της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου για το σ/ν του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα» και την κατάθεση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αναδεικνύεται  τη διαφορετική φιλοσοφία που διέπει την Αξιωματική Αντιπολίτευση σε σχέση με την νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, από το 2018, έθεσε τις βάσεις για την εξυγίανση και την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας, καταλήγοντας σε MoU  με τον υποψήφιο επενδυτή το 2019, με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, του αναπτυξιακού προσήμου της επένδυσης, την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και της αποπληρωμής των δεδουλευμένων των εργαζομένων, καθώς και την διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα της διαβούλευσης.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, έπειτα από 3 χρόνια αδικαιολόγητης καθυστέρησης με αρνητικές συνέπειες για τους εργαζομένους και το δημόσιο, έφερε στη Βουλή ένα Σχέδιο Νόμου χωρίς πλήρες επιχειρηματικό σχέδιο, χωρίς εξασφάλιση για τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, πολύ πιο πίσω από το Μνημόνιο Κατανόησης που είχε υπογραφεί ανάμεσα στον επενδυτή και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το Μάιο 2019, με ασάφειες ως προς τους ελέγχους κεφαλαιακής επάρκειας, την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση των ναυπηγείων και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων επιδεικνύοντας άκρως αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, επιχείρησε με εκβιαστικά διλήμματα να στραγγαλίσει τον πολιτικό λόγο κομμάτων και κοινωνικών εταίρων, αφαιρώντας το δικαίωμα της κριτικής και την υποχρέωση των αντιπροτάσεων. Η λογική «Ή ψηφίζεται το σχέδιο νόμου ως έχει, ή προχωράω σε διαδικασία βίαιης ρευστοποίησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας» είναι ενδεικτική ενός Υπουργού σε απόγνωση και μιας Κυβέρνησης που απαξιώνει τους θεσμούς και την δημοκρατία.

Από την πλευρά μας, ως η πολιτική δύναμη που με υπευθυνότητα σχεδίασε την διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, θα συνεχίσουμε με σταθερότητα και συνέπεια να διεκδικούμε βελτιώσεις μέχρι τέλους. Με μοναδικό στόχο την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας με ουσιαστικές παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, την εξασφάλιση της λειτουργίας των Ναυπηγείων ως στρατηγικό παράγοντα ανάπτυξης και πρωταγωνιστή της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας, καθώς και την πλήρη κάλυψη των δικαιωμάτων των εργαζομένων».​

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή