Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2007 08:21

A- A A+

Οι έρευνες των αρμοδίων αρχών για την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία, η παρέμβαση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με δηλώσεις του για το θέμα της τρομοκρατίας, καθώς και η προκήρυξη της ΔΕΗ για 2.035 προσλήψεις είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Λιγότερες κρατήσεις στα επικουρικά Τραπεζών. Ποιες οι νέες μειώσεις εισφορών.

* ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Εντόπισαν τους δύο. Ψάχνουν για τις γιάφκες. Αστυνομία και Αμερικανοί πράκτορες ταυτοποιούν τους τρομοκράτες.

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ενότητα και συστράτευση κατά της τρομοκρατίας ζήτησε ο Κώστας Καραμανλής. Έκκληση του πρωθυπουργού προς τον πολιτικό κόσμο και τον ελληνικό λαό.

* Η ΑΥΓΗ: Κάμερες παντού σχεδιάζει η κυβέρνηση. Μεθοδεύεται παράκαμψη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και του ΣτΕ.

* ΑΥΡΙΑΝΗ: Η απόρρητη έκθεση για το καρτέλ γάλακτος που έστειλε στις Βρυξέλλες ο Ζησιμόπουλος. Τι κρύβει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

* ΤΟ ΒΗΜΑ: Φόβος για νέες επιθέσεις. Μετά τη ρουκέτα στην πρεσβεία.

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Όλοι μαζί κατά της τρομοκρατίας. Μήνυμα του πρωθυπουργού, απαίτηση της κοινωνίας.

* ΕΘΝΟΣ: Προσλήψεις από δύο "παράθυρα". ΔΕΗ: Εκδόθηκε η προκήρυξη που θεσμοθετεί το ρουσφέτι.

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ισχυρίζονται ότι πολύ σύντομα θα πιάσουν τους νεοτρομοκράτες, αλλά ο λαός έχει επιφυλάξεις μήπως... Τους... ακουμπάνε α λα Δροσογιάννη.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ανένδοτος κατά της τρομοκρατίας. Από το Ζάγκρεμπ ο Καραμανλής ζήτησε συστράτευση.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εικονομαχίες για τις κάμερες. Πολιτικό θέμα για τα 293+49 "μάτια των δρόμων".

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Θολούρα. Ψάχνουν και δεν βρίσκουν τίποτα για τη ρουκέτα. Φορτσάρουν οι Αμερικανοί, αλλά απλώς υποπτεύονται κάποιους.

* ΕΣΤΙΑ: Επαγγελματίες στην δημόσια διοίκηση. Εμπεριστατωμένο άρθρο-πρότασις του Κωνσταντίνου Μπακούρη.

* ESPRESSO: Το μοντέλο που ζει με... 25.000 κοτόπουλα. Ιδιοκτήτρια πτηνοτροφείου με... μάστερ στην πασαρέλα και την Ιστορία.

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στο σκοτάδι οι έρευνες για "νέους" τρομοκράτες. Κ. Καραμανλής: Απαιτείται ενότητα και συστράτευση κατά τρομοκρατίας.

* Ο ΛΟΓΟΣ: 3 "φιγούρες" στο... πιάτο της αντιτρομοκρατικής. Στο σκοτάδι ακόμη οι έρευνες...

* ΤΑ ΝΕΑ: 100 ώρες μετά... αυτοσχεδιάζουν. Αγνοείται η Task Force Πολύδωρα.

* Η ΝΙΚΗ: Οι ευθύνες στον Καραμανλή. Η κυβέρνηση "παίζει" με την ταυτοποίηση υπόπτων.

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τρίμηνη πανελλαδική πολιτική καμπάνια για την Παιδεία.

* Η ΧΩΡΑ: Ενδείξεις για ανασύνταξη της "17Ν" με νέα σφραγίδα. ¶νοιξαν πάλι τους παλιούς φακέλους.

* TRAFFIC NEWS: "Εγώ είμαι ο πατέρας της Αθηνάς Ωνάση". Αμερικανός θυμάται την επαφή του με κάποια "Χριστίνα" το 1984... "Με τεστ DNA θα αποδείξω ότι είναι κόρη μου".

* City Press: Πολιτική μάχη για τις κάμερες.

* Metro: "Ψηφίζουμε" Ελλάδα για δουλειά και σύνταξη.

* Metropolis: Ξένη για τους Έλληνες η αγορά εργασίας της ΕΕ.

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Καλοκαιρία και στην τσέπη μας. Λόγω καιρού κάψαμε 30% λιγότερο πετρέλαιο.

* ΕΓΝΑΤΙΑ: Καλύπτουν έξοδα στο εξωτερικό και όχι στην... Ελλάδα!

* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Κλοιός αγροτών γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Πότε και πού προχωρούν σε κινητοποιήσεις.

* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ελλάδα κατά τρομοκρατίας μετά την περίεργη εκτόξευση της ρουκέτας. Υπό έλεγχο αμερικανικού μηχανισμού ασφαλείας.

Αμερικανική πρεσβεία

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "έρευνες σε θολό τοπίο συνεχίζουν οι ελληνικές Αρχές ασφαλείας και οι Αμερικανοί πράκτορες για την επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Απ' ό,τι φαίνεται, δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο για τη ρουκέτα ούτε και από τις κάμερες της πρεσβείας, οι οποίες πάντως ελέγχονται με υπερσύγχρονα μέσα με την προσδοκία κάτι να δείξουν, όπως ενδεικτικά η φωτογραφία"

Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "σε αυτοσχεδιασμούς επιδίδεται η ΕΛ.ΑΣ. τέσσερις ημέρες μετά τη ρουκέτα. Η Task Force που δημιουργήθηκε κατόπιν πρωθυπουργικής εντολής κινείται στα τυφλά".

Η Traffic News σημειώνει ότι "σενάρια επί... σεναρίων, υποθέσεις, εικασίες και όλα τα ενδεχόμενα πάνω στο τραπέζι. Αυτή είναι η εικόνα η οποία κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα στα γραφεία του 11ου ορόφου στη ΓΑΔΑ, όπου και στεγάζεται η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ, σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, έχει φτάσει στην Αθήνα από τις ΗΠΑ ειδικό κλιμάκιο του FBI, το οποίο συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές Αρχές και παίρνει μέρος στης έρευνες".

Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "στη δίνη σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης βρίσκεται η πολιτική ηγεσία, με την κυβέρνηση να καλείται να αντιμετωπίσει έναν νέο κύκλο τρομοκρατίας στη χώρα και ταυτόχρονα να διαχειριστεί όλες τις πτυχές που ανοίγει η ρουκέτα στην αμερικανική πρεσβεία".

Η Espresso επισημαίνει ότι "βολή ακριβείας, και όχι προερχόμενη από λανθασμένη ή πρόχειρη στόχευση, ήταν τελικά αυτή που πραγματοποίησε ο άγνωστος πυροβολητής εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν από τις έρευνές τους οι διωκτικές αρχές, με συνέπεια ορισμένοι ερευνητές να μιλούν τώρα για ανατροπή του σεναρίου που υποστήριζε ότι το χτύπημα έγινε αποκλειστικά από μέλη της εγχώριας τρομοκρατίας".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "όλοι στην κυβέρνηση και ειδικά ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας εκφράζουν δημόσια την αισιοδοξία για σύντομη σύλληψη των τρομοκρατών. Συγκεκριμένα ο Βύρωνας έριξε και το καρφάκι του εμμέσως πλην σαφώς στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι εμείς δεν θα κάνουμε είκοσι χρόνια, αλλά πολύ πιο σύντομα θα τελειώσουμε με την τρομοκρατία. Η αισιοδοξία του κ. Πολύδωρα πηγάζει και από την χθεσινή ταυτοποίηση ενός υπόπτου που προέρχεται από το χώρο των Εξαρχείων και είναι γνωστό στις αρχές πριν από την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "τα βιομετρικά χαρακτηριστικά των δραστών όπως τα "συνέλαβαν" οι κάμερες ασφαλείας αναλύονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. Μέθοδοι Σκότλαντ Γιαρντ με διανομή φυλλαδίων σε πολίτες γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ προς αναζήτηση πληροφοριών. Έχουν ήδη ελεγχθεί 10.000 οχήματα, ενώ αστυνομικοί έχουν προσεγγίσει πάνω από 4.000 άτομα στην περιοχή. Ποιες διαταγές δόθηκαν στους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων. Σε επαγρύπνηση η ΕΛ.ΑΣ. όσο δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης με προκήρυξη".

Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κώστας Καραμανλής παρέχουν πλήρη στήριξη στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα, παρά το γεγονός ότι η επόμενη μέρα του τρομοκρατικού χτυπήματος αναδεικνύει ολοένα και περισσότερο την εικόνα διάλυσης της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "καθώς κατασταλάζουν οι εντυπώσεις από την τρομοκρατική επίθεση με στόχο την Αμερικανική Πρεσβεία, η έκπληξη δίνει τη θέση της στον έντονο προβληματισμό. Μόλις λίγα χρόνια μετά την εξάρθρωση της "17 Νοέμβρη", η εγχώρια τρομοκρατία δείχνει να έχει εκ νέου αποκτήσει αξιόλογη δυναμική, τόσο ως προς τις προθέσεις, όσο και ως προς τις δυνατότητες. Η εξέλιξη αυτή κάνει έμπειρα στελέχη των διωκτικών αρχών να διατυπώνουν την ανησυχία τους, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος, που επέτρεψαν επί δεκαετίες στην τρομοκρατία να ακμάσει".

Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "με πρόσχημα τη ρουκέτα κατά της αμερικανικής πρεσβείας, η κυβέρνηση, υπακούοντας στις αμερικανικές υποδείξεις, σχεδιάζει να παρακάμψει ή και να καταργήσει την ισχύουσα νομοθεσία που θέτει προϋποθέσεις λειτουργίας των ηλεκτρονικών μηχανημάτων παρακολούθησης (κάμερες) και να επιβάλει καθεστώς γενικευμένης προληπτικής παρακολούθησης όλων των πολιτών".

Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "σε τρεις σκοτεινές φιγούρες, δύο ανδρικές και μια γυναικεία, που κατέγραψε κάμερα της αμερικανικής πρεσβείας λίγο πριν από το χτύπημα, επικεντρώνονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής. Κανένα νεότερο για το όχημα που τους μετέφερε. Εξετάζονται μαρτυρίες. Για τη διαλεύκανση της υπόθεσης συνεργάζονται οι Αμερικανοί ειδικοί του FBI, που βρίσκονται στην Αθήνα, με "συνταγή" Scotland Yard".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "αντικείμενο σχολιασμού από τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, τον υφυπουργό Εξωτερικών, Θόδωρο Κασσίμη και τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, Ευάγγελο Αντώναρο, αποτέλεσε η επίθεση εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Ο κ. Καραμανλής, στην παρέμβασή του από το Ζάγκρεμπ, τόνισε με έμφαση ότι στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας η κυβέρνηση είναι ασυμβίβαστη και αμείλικτη, ζητώντας, παράλληλα, ενότητα και συστράτευση".

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ αναφέρει ότι "στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των ονομάτων δύο τουλάχιστον δραστών, που συμμετείχαν στο τρομοκρατικό χτύπημα κατά της Πρεσβείας, βρίσκεται η Αντιτρομοκρατική".

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ "σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί οι αστυνομικές αρχές για να αποκλείσουν ένα δεύτερο, ακόμη πιο εντυπωσιακό, χτύπημα από τους δράστες της παράτολμης βομβιστικής επίθεσης εις βάρος της Αμερικανικής πρεσβείας. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις των αρμοδίων υπηρεσιών είναι το γεγονός ότι σε ερωτήσεις της πολιτικής ηγεσίας τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) δεν απέκλειαν το επόμενο χτύπημα να χυθεί αίμα".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "ασυμβίβαστη και αμείλικτη απέναντι στα φαινόμενα τρομοκρατίας εμφανίζεται η κυβέρνηση μετά το τρομοκρατικό χτύπημα με ρουκέτα στην αμερικανική πρεσβεία. Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής από το Ζάγκρεμπ, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, όταν ρωτήθηκε για τα θέματα τρομοκρατίας κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνησή του είναι ασυμβίβαστη και αμείλικτη απέναντι σε τέτοια φαινόμενα".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "προτεραιότητα στην επαναλειτουργία των καμερών παρακολούθησης μετά το χτύπημα στην αμερικανική πρεσβεία δίνει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος. Το ΠΑΣΟΚ απαντά σε υψηλούς τόνους, αλλά ταυτόχρονα παραπέμπει στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων".

ΔΕΗ

ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "ακάθεκτη προχωρά η ΔΕΗ στην έκδοση της περιβόητης προκήρυξης για τις 2.035 προσλήψεις. Απολύτως καθοριστική η συνέντευξη, που θα δοθεί σε επιτροπή αποτελούμενη μόνο από ανθρώπους της Επιχείρησης. Χθες, γνωστοποιήθηκαν η κατανομή των θέσεων, οι ειδικότητες και τα σημεία υποβολής αιτήσεων".

Κάμερες

Σύμφωνα με τη City Press ανέφεραν: "Ε. Αντώναρος, αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος: θα πρέπει να γίνεται αξιολόγηση των στοιχείων που καταγράφουν οι κάμερες. Συνεργάτες Ντόρας Μπακογιάννη: Να επαναλειτουργήσει το ολυμπιακό σύστημα εκτεταμένης αντιτρομοκρατικής παρακολούθησης. Ν. Κακλαμάνης, δήμαρχος Αθηναίων:"όχι" στο "Μεγάλο Αδελφό". ΚΚΕ, ΣΥΝ: κατηγορηματικό "όχι" στις παρακολουθήσεις".

Ευρωβαρόμετρο

Η metro γράφει ότι "την επιφυλακτικότητα που έχουν οι Έλληνες ως Ευρωπαίοι πολίτες σε σχέση με τη μετακίνησή τους σε άλλη χώρα της ΕΕ για να εργαστούν ή για να περάσουν τα χρόνια της σύνταξής τους αναδεικνύει ειδική έκδοση του Ευρωβαρόμετρου, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα".

Η Metropolis προσθέτει ότι "το 83% των Ελλήνων δηλώνει ότι "δεν έχει σκεφτεί ποτέ" να ζήσει και να εργαστεί σε κάποιο άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο. Επίσης, σε ποσοστό 96% δεν θέλουν να περάσουν ούτε καν τα χρόνια της σύνταξής τους μακριά από την πατρίδα".

Καρτέλ γάλακτος

"Νέα στοιχεία φωτιά που έχει στην διάθεσή της η ΑΥΡΙΑΝΗ ρίχνουν φως στην λειτουργία του καρτέλ του γάλακτος που χρησιμοποιούσε τον ΣΕΒΓΑΠ σαν Δούρειο Ίππο για να αλώσει την αγορά και να εξαλείψει τον ανταγωνισμό".

Δημόσια Διοίκηση

Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "οι κυβερνήσεις για να αποβούν αποτελεσματικές, για να παράγουν έγκαιρα ορατό έργο, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το management, η επαγγελματική διοίκηση, είναι αναγκαία. Και εξ ίσου σημαντική είναι η αναγνώριση ότι η επαγγελματική διοίκηση είναι μια διακριτή εργασία που μαθαίνεται. Επομένως οι κυβερνήσεις οφείλουν να διορίζουν σε θέσεις που απαιτούν διοικητική δουλειά, θέσεις που απαιτούν την επίτευξη στόχων, όχι καθηγητές, ή νομικούς, ή οικονομολόγους ή γιατρούς, αλλά στελέχη που έχουν εκπαιδευτεί και έχουν εμπειρία να σχεδιάζουν, να οργανώνουν, να ηγούνται, να ελέγχουν. Με λίγα λόγια να φέρνουν αποτελέσματα".

Παιδεία

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "αυτήν την περίοδο, που η δημόσια Παιδεία βρίσκεται στο μάτι ενός αντιδραστικού κυκλώνα, με την επίθεση και παραπέρα υπονόμευση από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ,που οδηγεί σε μεγαλύτερη υποβάθμισή της, το ΚΚΕ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να οργανώσει μια πλατιά συζήτηση για τις εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας".

Επικουρικά τραπεζών

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "από τους υπαλλήλους της Εμπορικής και της Πειραιώς τίθεται σε ισχύ η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μετά την ένταξή τους στο επικουρικό του ΙΚΑ και στο ΕΤΑΤ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων)".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή