Ο Μπάιντεν... επιστρέφει στο πρόγραμμα «Παραμείνετε στο Μεξικό»

Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021 00:09
UPD:00:18
REUTERS/EVELYN HOCKSTEIN
A- A A+

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα αρχίσει να στέλνει τους αιτούντες άσυλο πίσω στο Μεξικό, ενδεχομένως από την επόμενη εβδομάδα, «αποκαθιστώντας» το πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει επί προεδρίας του προκατόχου του, του Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζει ο ενημερωτικός ιστότοπος Axios.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα παρέχει πάντως στους επίδοξους μετανάστες τη δυνατότητα να εμβολιαστούν για την Covid-19.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού και το εθνικό ινστιτούτο μετανάστευσης δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα να σχολιάσουν την πληροφορία αυτήν.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, ένα υπόμνημα του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας έδειχνε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έκανε προσπάθεια να τερματίσει το πρόγραμμα «Πρωτόκολλα Προστασίας Μεταναστών» (γνωστότερο ως «Παραμείνετε στο Μεξικό») που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση Τραμπ. Με βάση αυτήν την πρωτοβουλία, οι αιτούντες άσυλο έπρεπε να μείνουν στο Μεξικό μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση του αιτήματός τους από τα αμερικανικά δικαστήρια.

Η κυβέρνηση αρχικά τερμάτισε το πρόγραμμα, στις αρχές του έτους. Όμως ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε να συνεχιστεί και το Ανώτατο Δικαστήριο, τον Αύγουστο, απέρριψε την έφεση της κυβέρνησης που ζητούσε να αναιρεθεί η απόφαση αυτή.

Στα τέλη Οκτωβρίου αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει βήματα με σκοπό την επανέναρξη του προγράμματος μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε να συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή