Στην κλιματική αλλαγή αποδίδει ο Μπάιντεν τον καύσωνα στον Καναδά

Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021 16:54
UPD:16:57
REUTERS/Evelyn Hockstein
A- A A+

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν «ενώνει» τη φωνή του με τους επιστήμονες κατηγορώντας την κλιματική κρίση για τον θανατηφόρο καύσωνα στις δυτικές ΗΠΑ και τον Καναδά, καθώς δεκάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει, το ρεύμα έχει πέσει σε πολλές περιοχές, ενώ ακόμα και δρόμοι έχουν αλλοιωθεί από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Αξιωματούχοι στον Καναδά σοκαρίστηκαν από την άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία ανήλθε στους 47,9C (118F) στο Lytton της Βρετανικής Κολομβίας, τη Δευτέρα, συντρίβοντας το εθνικό ρεκόρ της προηγούμενης ημέρας. Το εκτεταμένο κύμα θερμότητας έχει επίσης απειλή για την υγεία. Στο Βανκούβερ, η αστυνομία είπε ότι ανταποκρίθηκε σε 25 κλήσεις για αιφνίδιους θανάτους σε διάστημα 24 ωρών.

Οι αξιωματικοί δήλωσαν ότι είχαν επί ποδός δεκάδες αξιωματικούς και ζήτησαν από το κοινό να καλέσει το 911 μόνο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης επειδή οι θάνατοι που σχετίζονται με τη θερμότητα είχαν εξαντλήσει τους πόρους της πρώτης γραμμής και καθυστέρησαν τους χρόνους απόκρισης.

«Το Βανκούβερ δεν έχει βιώσει ποτέ ζέστη σαν αυτή, και δυστυχώς δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας αυτού», δήλωσε ο διοικητής Στιβ Άντισον σε δελτίο τύπου. «Οι αξιωματικοί μας είναι στα όριά τους, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε τους ανθρώπους ασφαλείς».

Μέχρι την Τρίτη το απόγευμα, είπε, η αστυνομία είχε ανταποκριθεί σε περισσότερους από 65 αιφνίδιους θανάτους από τότε που ξεκίνησε την Παρασκευή το καύσωμα που εξαπλώθηκε σε όλη τη βορειοδυτική περιοχή του Ειρηνικού.

«Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων σχετίζεται με τη ζέστη», δήλωσε ο Άντισον.

Οι θάνατοι ήταν ακόμη υπό διερεύνηση και πολλοί από τους νεκρούς ήταν ηλικιωμένοι. Οι θερμοκρασίες στην περιοχή του Βανκούβερ έφτασαν λίγο κάτω από τους 32C τη Δευτέρα, αλλά η υγρασία έκανε τη ζέστη αισθητή στους 40 βαθμούς σε περιοχές που δεν ήταν κοντά στο νερό, δήλωσε το Environment Canada, κυβερνητική υπηρεσία.

Αναφερόμενος στον καύσωνα στα βορειοδυτικά, ο κύριος Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται ισχυρότερη υποδομή για να προετοιμαστούν για ακραίες καιρικές συνθήκες.

«Ποιος πίστευε ότι θα βλέπαμε 47 βαθμούς στο Πόρτλαντ του Όρεγκον;», είπε ο Μπάιντεν σε ένα δηκτικό σχόλιο ενάντια στους πολέμιους και αρνητές της κλιματικής αλλαγής. «Αλλά μην ανησυχείτε - δεν υπάρχει υπερθέρμανση του πλανήτη γιατί είναι απλώς ένα κομμάτι των φαντασιών μας.»

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τον Guardian

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή