Δεινόσαυρος με λοφίο και στεντόρεια φωνή

Σάββατο, 15 Μαΐου 2021 11:20
Marco A. Pineda/Ramirez Velasco et.al./Creaceous R

O άγνωστος μέχρι σήμερα δεινόσαυρος με το λοφίο φώναζε για να τρομάξει εχθρούς και να καλέσει ταίρι

A- A A+

Το 2013 σε μια περιοχή στο κεντρικό Μεξικό ανακαλύφθηκαν κάποια απολιθώματα που διαπιστώθηκε ότι ανήκαν σε κάποιο δεινόσαυρο. Η ανασκαφή συνεχίστηκε προσεκτικά τα επόμενα χρόνια ανασύροντας κάθε φορά νέα μέρη του σκελετού του δεινοσαύρου. Η μελέτη τους ολοκληρώθηκε και σύμφωνα με τους επιστήμονες που πήραν μέρος σε αυτή πρόκειται για ένα άγνωστο είδος δεινοσαύρου με πολύ ξεχωριστά και ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά.

Το είδος αυτό ονομάστηκε Tlatolophus galorum και ήταν ένα μεσαίου μεγέθους είδος δεινοσαύρων με ένα λοφίο να αποτελεί το βασικό ανατομικό του χαρακτηριστικό. Ο δεινόσαυρος ζούσε πριν από περίπου 72 εκατ. έτη και ήταν φυτοφάγος. Η περιοχή στην οποία βρέθηκαν τα απολιθώματα ήταν υδάτινη ιζηματογενής έκταση οι συνθήκες της οποίας επέτρεψαν την διατήρηση των απολιθωμάτων σε πολύ καλή κατάσταση.

Την ανακάλυψη και μελέτη έκαναν επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (INAH) του Μεξικού. Το λοφίο του δεινοσαύρου είχε μήκος περίπου 1,3 μέτρα. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Cretaceous Research» οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο δεινόσαυρος μπορούσε να ακούει ήχους χαμηλής συχνότητας γεγονός που τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ήταν ειρηνικοί αλλά και επικοινωνιακοί. Σύμφωνα με τους ερευνητές μάλιστα ο δεινόσαυρος παρήγαγε δυνατούς ήχους είτε για να τρομάξει τους εχθρούς του είτε για προσελκύσει ταίρι ενώ μπορεί αυτοί οι ήχοι να χρησιμοποιούνταν και για τις δύο αυτές συμπεριφορές και όχι μόνο για με εξ αυτών.

 

Προτεινόμενα για εσάς