Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι για την επανένωση

Σάββατο, 24 Απριλίου 2021 23:45
REUTERS/YIANNIS KOURTOGLOU
A- A A+

Μεγάλη δικοινοτική κινητοποίηση ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό πραγματοποιήθηκε σήμερα στις δύο πλευρές της Λευκωσίας. Συγκεκριμένα στις 17:30 ώρα Κύπρου πραγματοποίηθηκαν δύο παράλληλες πορείες ένθεν και ένθεν της Πράσινης Γραμμής με στόχο να σταλεί το μήνυμα ότι η ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού και η επανένωση του νησιού είναι επιβεβλημένη.

Οι δύο πορείες υπέρ της ειρήνης ήταν προγραμματισμένο να ενωθούν στην νεκρή ζώνη της Λευκωσίας, όπου θα πραγματοποιείτο δικοινοτική συναυλία, ωστόσο τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας άλλαξαν τους σχεδιασμούς με αποτέλεσμα οι δύο πορείες να μην συνενωθούν.

Αυτό που διαμηνύουν πάντως οι 120 οργάνωσεις που οργάνωσαν την κινητοποίηση είναι πως το όραμα για μια Κύπρο επανενωμένη και δικοινοτική δεν μπορεί να περιοριστεί από συρματοπλέγματα. Η θέση αυτή θα διατυπωθεί σε ομιλία των διοργανωτών, η οποία θα αναγνωστεί και στην τουρκική γλώσσα και θα μεταδοθεί απευθείας μέσω γιγαντοοθόνης, που έχει στηθεί στην πλατεία Ινονού στη βόρεια Λευκωσία.   

Μήνυμα ενόψει πενταμερούς  

Η μεγάλη πορεία υπέρ της επανένωσης πραγματοποιείται δύο μέρες πριν από την αναχώρηση σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου για τη Γευνεύη, όπου θα πραγματοποιηθεί η άτυπη πενταμερής διάσκεψη υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές προσέρχονται στην διάσκεψη με μεγάλη απόσταση στις θέσεις τους- η τουρκική πλευρά αξιώνει πλέον την συζήτηση άλλων μορφών λύσης- πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία θα είναι παρούσα, θα επιχειρήσουν να επαναφέρουν το κυπριακό στις ράγες της ομοσπονδίας, με απώτερο στόχο μια τελική διάσκεψη για την Κύπρο τον Ιούλιο.  
 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή