Μ. Βαρβιτσιώτης: Το μήνυμα Μητσοτάκη για τη Λιβύη ακούστηκε στην Τρίπολη και μεταφέρθηκε καταλλήλως

Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021 11:04
UPD:11:10
INTIME NEWS/ Δελτίο τύπου / POOL
A- A A+

«Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Λιβύη ακούστηκε στην Τρίπολη και μεταφέρθηκε καταλλήλως», τόνισε σε συνέντευξή του, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στο OPEN, επεσήμανε  ότι αυτό έδειξε η δήλωση του μεταβατικού πρωθυπουργού της Λιβύης στην Άγκυρα, ο οποίος «τα είπε εκεί που έπρεπε να ακουστούν». 

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι «η Λιβύη πρέπει να ξαναγίνει μία χώρα που να εκπέμπει σταθερότητα, πρέπει να ελέγξει τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές της, μπορεί να γίνει ενεργειακός εταίρος της Ευρώπης, αλλά πρέπει να σεβαστεί και το διεθνές δίκαιο έτσι όπως περιγράφεται από το δίκαιο της θάλασσας».

Επίσης, σημείωσε ότι το «τουρκολιβυκό» μνημόνιο «δεν αναγνωρίζεται από την διεθνή κοινότητα, είναι ένα μνημόνιο το οποίο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παράγει αποτελέσματα, είναι ένα μνημόνιο το οποίο προσβάλλει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και είναι ένα μνημόνιο για το οποίο θα ζητήσουμε και από τη Λιβυκή πλευρά να αναθεωρήσει τη θέση της».

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης, υπογράμμισε  ότι «είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας συντονισμός από Ευρωπαϊκής πλευράς και αυτό το οποίο καταφέραμε στην περίπτωση της Τουρκίας, δηλαδή η ελληνοτουρκική διάφορα να έχει μεταφερθεί στο τραπέζι του ευρωπαϊκού συμβουλίου,  μπορεί να γίνει και στην περίπτωση της Λιβύης». 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε, έχει ιδιαίτερη σημασία ο κύκλος επαφών που έχει ξεκινήσει η Ελλάδα με την Ιταλία, που διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη Λιβύη.

Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός θα μεταβεί αύριο στη Ρώμη για συναντήσεις με τους ομολόγους του σε συνέχεια της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι. 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή