Π.Ο.Υ: «Μην κάνετε λάθος, τα εμβόλια είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Αλλά δεν είναι το μόνο»

Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 20:57
UPD:21:00
REUTERS/POOL New
A- A A+

Παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως περισσότερες από 780 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου συνεχίζεται ακατάπαυστα για επτά συνεχόμενες εβδομάδες η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και για τέσσερις συνεχείς εβδομάδες η αύξηση των θανάτων.Ως  εκτούτου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου.

«Αυτή η ασθένεια δεν είναι γρίπη. Νέοι, υγιείς άνθρωποι έχουν πεθάνει. Και ακόμα δεν καταλαβαίνουμε πλήρως τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της μόλυνσης για όσους επιβιώνουν» τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ Δρ. Τένδρος,αναφέρει η ΕΡΤ, προειδοποιώντας πως, η σύγχυση, ο εφησυχασμός και η ασυνέπεια εφαρμογής των μέτρων δημόσιας υγείας οδηγούν στην αύξηση της  μετάδοσης και στοιχίζουν ζωές. 

Για αυτό τον λόγο  καμία χώρα, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, δεν πρέπει να κάνει το λάθος και να χρησιμοποιήσει τα εμβόλια για την καταπολέμηση της πανδημίας. «Μην κάνετε λάθος, τα εμβόλια είναι ένα ζωτικό και ισχυρό εργαλείο. Αλλά δεν είναι το μόνο εργαλείο» είπε ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ και θα πρέπει κατά τον ίδιο «να χρησιμοποιηθούν παράλληλα η φυσική αποστασιοποίηση, η μάσκα, η υγιεινή των χεριών, ο καλός αερισμός κλειστών χώρων, η επιτήρηση, ο έλεγχος, η παρακολούθηση επαφών, η απομόνωση, η υποστηρικτική καραντίνα και η παρηγορητική φροντίδα καθώς «απαιτείται συνεπής, συντονισμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση». 

Παράλληλα σύμφωνα με τον Δρ. Τένδρος «ο Π.Ο.Υ δεν θέλει ατελείωτα lockdown. Οι χώρες που έχουν κάνει τα καλύτερα, είπε, έχουν λάβει έναν προσαρμοσμένο, μετρημένο, ευέλικτο και τεκμηριωμένο συνδυασμό μέτρων, ότι αυτός ο ιός μπορεί να σταματήσει και να περιοριστεί με αποδεδειγμένα μέτρα δημόσιας υγείας και ισχυρά συστήματα που ανταποκρίνονται γρήγορα και με συνέπεια. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ότι πολλές χώρες έχουν αποκτήσει τον έλεγχο του COVID-19 και οι πολίτες τους έχουν πλέον τη δυνατότητα να απολαύσουν αθλητικές εκδηλώσεις, συναυλίες, εστιατόρια και να βλέπουν την οικογένεια και τους φίλους τους με ασφάλεια. 

Ωστόσο σε ορισμένες χώρες, παρά τη συνεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων, τα εστιατόρια και τα νυχτερινά κέντρα είναι γεμάτα, οι αγορές είναι ανοιχτές και γεμάτες με λίγα άτομα να λαμβάνουν προφυλάξεις. Αυτό σημαίνει κατά τον Π.Ο.Υ ότι «μερικοί άνθρωποι φαίνεται να ακολουθούν την προσέγγιση ότι εάν είναι σχετικά νέοι, δεν έχει σημασία αν μολυνθούν από COVID-19 παραδοχή λανθασμένη καθώς αυτή η πανδημία απέχει πολύ από το τέλος, κατέληξε. 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή