Μενδώνη για Γλυπτά Παρθενώνα: Η φαρέτρα με τα επιχειρήματα των Βρετανών έχει αδειάσει

Γλυπτά Παρθενώνα: Κατά της επιστροφής τους, ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού
Κυριακή, 28 Μαρτίου 2021 16:19
A- A A+

Τα επιχειρήματά του για την παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο παρέθεσε ο Υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Όλιβερ Ντάουντεν.

Σε συνέντευξή του στους Times, ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού προχώρησε σε μια απίστευτη δήλωση διερωτώμενος αν «θα είχαν επιβιώσει από τους μαινόμενους Ναζί στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

Ο Ντάουντεν χρησιμοποίησε ως επιχείρημα ότι η επιστροφή ενός πολιτιστικού θησαυρού στους διεκδικητές του θα απειλούσε τα Μουσεία με απώλεια των εκθεμάτων τους, ουσιαστικά παραγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα των Γλυπτών που βρίσκονται στο Λονδίνο ως μέρος ενός ενιαίου έργου τέχνης που έχει κατακερματιστεί.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Ντάουντεν έχει ζητήσει από τους υπεύθυνους της εθνικής κληρονομιάς και των Μουσείων να υπερασπιστούν τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας από μία «θορυβώδη μειονότητα ακτιβιστών».

Γλυπτά του Παρθενώνα - Βρετανικό Μουσείο

«Όταν αρχίσεις να τραβάς αυτή την κλωστή, πραγματικά πού καταλήγεις; Θα επιμέναμε στην επιστροφή της Ταπισερί της Μπαγιέ; Αμερικανικά ιδρύματα είναι ασφυκτικά γεμάτα από βρετανικά αριστοτεχνήματα. Η Ιαπωνία έχει πληθώρα κινεζικών και κορεατικών αριστοτεχνημάτων. Είναι εξαιρετικά υψηλός ο πήχης για αυτό… διότι απλά δε βλέπω πού σταματά. Μπαίνεις σε μια τρύπα και δένεις τα χέρια των ιδρυμάτων μας. Νομίζω ότι είναι απλά αδύνατο να πας πίσω και να ξεμπλέξεις όλα αυτά τα πράγματα», λέει ο κ. Ντάουντεν.

Στη συνέχεια χαρακτήρισε το Βρετανικό Μουσείο ως ένα μεγαλοπρεπές πολιτιστικό ίδρυμα, όπου ο επισκέπτης εμπλουτίζεται βλέποντας μαζί «θαυμάσια κομμάτια πολιτιστικής κληρονομιάς» από όλο τον κόσμο. «Και δεν είναι μόνο για τον βρετανικό λαό. Είναι ένα Μουσείο του κόσμου για τον κόσμο και ξέρω ότι έχει πολλές σημαντικές συνεργασίες», πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός.

Ο ίδιος σχολίασε ότι ενώ αγαπά τα Μπρούτζινα του Μπενίν που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, ποτέ δεν είχε δεθεί τόσο πολύ με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, μέχρι που τον ξενάγησε ο διευθυντής του Μουσείου Χάρτβιχ Φίσερ και του εξιστόρησε σε βάθος περί τίνος πρόκειται -«αποκαλύπτοντας ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο καλλιτεχνίας, το οποίο βρήκα πραγματικά πηγή έμπνευσης», διευκρινίζει.

Λίνα Μενδώνη: Η φαρέτρα με τα επιχειρήματα των Βρετανών έχει αδειάσει

Σε δήλωσή της η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρει:

Οι χθεσινές δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Πολιτισμού Όλιβερ Ντάουντεν υποδηλώνουν ότι η φαρέτρα με τα επιχειρήματα, τα οποία υποτίθεται ότι δικαιολογούν την παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο Λονδίνο, έχει αδειάσει. Ο Ντάουντεν μη έχοντας τι άλλο να πει, επαναφέρει το επιχείρημα του λεγόμενου φαινομένου «του πακτωλού μαζικών επιστροφών αρχαιοτήτων» από τα, ανά τον κόσμο, Μουσεία στις χώρες προέλευσης τους. Ένα επιχείρημα που δεν υφίσταται, δεδομένου ότι  αυτή τη στιγμή ενώπιον της Ειδικής Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO εκκρεμεί μόνο ένα αίτημα: Το αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, που κατατέθηκε το 1984. Πού είναι λοιπόν τα μαζικά αιτήματα των κρατών-μελών;

Ο Βρετανός Υπουργός επιχειρεί να υποβιβάσει την αξία των μοναδικών αρχιτεκτονικών Γλυπτών του Παρθενώνα συγκρίνοντας το ελληνικό αίτημα με άλλες διεκδικήσεις. Η Ελλάδα διεκδικεί μόνον τις διαμελισμένες μορφές της ζωφόρου, των μετοπών και των αετωμάτων του μνημείου-συμβόλου του δυτικού πολιτισμού, οι οποίες απομακρύνθηκαν βιαίως από το μνημείο και την γενέθλια γη. Η Ελλάδα διεκδικεί μόνον τα Γλυπτά του Παρθενώνα, προκειμένου να επανενωθεί το σύνολο του γλυπτού διακόσμου του και να αποκατασταθεί η ακεραιότητα του εξέχοντος αυτού μνημείου.

Όσο για το επιχείρημα της δήθεν διάσωσης των Γλυπτών από τον Έλγιν –καθώς θα μπορούσαν να έχουν καταστραφεί από άλλους, αν δεν είχαν κλαπεί από τον Λόρδο- θα θυμίσουμε στον κ. Dowden αυτό που ένας συμπατριώτης του χάραξε στην Ακρόπολη την εποχή της διαρπαγής των παρθενωνείων «quod non fecerunt Gothi, hoc fecerunt Scotti» (αυτό που δεν έπραξαν οι Γότθοι, το έπραξαν οι Σκώτοι)...

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή