Το καφέ της γάτας και ο νόμος για την προστασία των ζώων

Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2021 08:00
REUTERS/RULA ROUHANA
A- A A+

Ένα καταφύγιο για τους ανθρώπους που λαχταρούν μία χνουδωτή παρέα, ένα καφενείο γάτας στο Ντουμπάι το οποίο λειτουργεί και ως κέντρο υιοθέτησης για μερικά από τα πολλά αδέσποτα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Την ίδια στιγμή η Κούβα προχωρά νομοθεσία για την προστασία των ζώων.

Το Ailuromania Cat Cafe, το οποίο ήταν το πρώτο καφέ γάτας της Μέσης Ανατολής όταν άνοιξε το 2015, ελπίζει ότι οι χαλαρωτικές ιδιότητες των 25 γατών που διασώθηκαν και φιλοξενούνται εκεί, θα τις βοηθήσουν να βρουν ένα μόνιμο  σπίτι.

REUTERS/RULA ROUHANA

«Όποιος έχει άγχος πρέπει να βρει μια γάτα. Όλο το άγχος σας θα εξαφανιστεί», δήλωσε η Όμνια Φαρίντ, της οποίας οι δύο αδελφές της Αλάα και Ιμάν που λατρεύουν τις γάτες άνοιξαν το καφέ μετά το πανεπιστήμιο, εμπνευσμένες από παρόμοια ιδρύματα στην Κορέα και το Λονδίνο.

REUTERS/RULA ROUHANA

Οι πρώτοι ένοικοι του καφενείου ήταν αδέσποτα που η οικογένεια είχε περιμαζέψει όλα τα χρόνια. Τώρα το Ailuromania φιλοξενεί γάτες από ένα κυβερνητικό καταφύγιο ζώων στο γειτονικό εμιράτο του Ras al Khaimah, ελπίζοντας να αυξήσει τις υιοθεσίες.

Το όνομα της καφετέριας Ailuromania κάνει λογοπαίγνιο με μία ελληνικής ρίζας αγγλική λέξη που αναφέρεται σε λάτρη των αιλουροειδών όπως η γάτα: ailurophile.

REUTERS/RULA ROUHANA

Το καφενείο έχει τακτικούς πελάτες που έρχονται αναζητώντας χαλάρωση από το άγχος ή επειδή δεν μπορούν να κρατήσουν μια γάτα στο σπίτι.

«Είναι τόσο χαριτωμένες, λατρεύουν το παιχνίδι παίζουν», είπε ένας θαμώνας ο Σαάστρα. 

REUTERS/RULA ROUHANA

Το Ντουμπάι έχει μεγάλο αριθμό αδέσποτων γατών, με πολλές εγκαταλελειμμένες στους δρόμους από τους ιδιοκτήτες τους. Το 2018 οι αρχές των ΗΑΕ κατέστησαν παράνομη την εγκατάλειψη ζώων.

Τον Αύγουστο, ο δήμος του Ντουμπάι εξέδωσε μια εγκύκλιο που επαναδιατυπώνει μια πολιτική για την επιβολή προστίμου σε όσους ταΐζουν αδέσποτα, με το σκεπτικό ότι αυξάνει την εξάπλωση των ασθενειών.

Νόμος στην Κούβα για την προστασία των ζώων

Στο μεταξύ, η Κούβα ενέκρινε με διάταγμα ένα μακροχρόνιο αίτημα σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων, το οποίο χαιρετίζουν ορισμένοι ακτιβιστές ως ασυνήθιστος θρίαμβος της κοινωνίας μίας χώρα όπου η θυσία των ζώων και η κοκορομαχίες είναι συνηθισμένα φαινόμενα.

REUTERS/ALEXANDRE MENEGHINI

Η κίνηση στοχεύει στην πρόληψη της σκληρότητας και στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη προστασίας των ζώων, σηματοδοτώντας μια πολιτιστική πρόοδο σε ένα έθνος με πολλά αδέσποτα, ενώ οι ακτές είναι γεμάτες με σφάγια κοτόπουλου που θυσιάστηκαν σε θρησκευτικές τελετές.

REUTERS/ALEXANDRE MENEGHINI

Αν και δεν υπάρχουν λεπτομέρειες, η νέα νομοθεσία θα καταστεί πιο σαφής εντός 90 ημερών από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της κυβέρνησης.

Σε όσους ανησυχούν ότι το νομοθετικό πλαίσιο δεν θα είναι επαρκες για την προστασία των ζώων η απάντηση είναι ότι καλύτερα ένα κάποιο πλαίσιο, παρά κανένα.

naftemporikigr με πληροφορίες Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή