Κοντά σε εμπορική συμφωνία Ε.Ε.- Βρετανία

Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2020 06:48
UPD:06:51
EPA/NEIL HALL
A- A A+

Τις τελευταίες πινελιές έβαζαν μέχρι αργά χθες το βράδυ Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία στην ιστορική τους εμπορική συμφωνία για την μετά-Brexit εποχή, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η εμπορική συμφωνία θα καθορίσει την εμπορική σχέση των δύο πλευρών αποτρέποντας  την Βρετανία να βυθιστεί στο χάος έπειτα από την 1η Ιανουαρίου που αποδεσμεύεται από την μήτρα του μπλοκ καθώς λήγει η μεταβατική περίοδος.

Νωρίς σήμερα, παραμονή των Χριστουγέννων, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να επιβεβαιώσει την συμφωνία που επετεύχθη στο παρά πέντε και έπειτα από συζητήσεις στις Βρυξέλλες, αναφέρουν οι FT.

Οι δύο πλευρές προσπαθούν να «αποκρυσταλλώσουν» μία συμφωνία που προβλέπει την διατήρηση του χωρίς δασμούς εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας αλλά και την συνεργασία σε μια σειρά από τομείς όπως η ασφάλεια.

Πηγές ενημερωμένες για την έκβαση των συνομιλιών την Τετάρτη ανέφεραν πως η συμφωνία «κόλλησε» στις λεπτομέρειες  για τα αλιευτικά δικαιώματα της Ε.Ε. στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, αξιωματούχοι και των δύο πλευρών υποστηρίζουν ότι οι όροι για την μετά-Brexit συνεργασία έχουν ουσιαστικά διευθετηθεί.

Τις ολονύχτιες συζητήσεις για την οριστικοποίηση της συμφωνίας επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ.

«Η δουλειά θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, προτείνοντας σε όσους καλύπτουν τη διαπραγμάτευση, η οποία πλησιάζει στη γραμμή του τερματισμού, «να κοιμηθούν λιγάκι».

«Ελπίζουμε ότι θα είναι εφικτό να αρχίσουμε νωρίς το πρωί», συμπλήρωσε αναφερόμενος στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρηθεί μετά το πέρας της διαπραγμάτευσης. Κατά τον κ. Μαμέρ, οι δύο πλευρές εξετάζουν διεξοδικά κάποιες «λεπτομέρειες».

Ο δρόμος για το «κλείσιμο» της συμφωνίας άνοιξε έπειτα από την επικοινωνία που είχαν ο Βρετανός πρωθυπουργός και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την κατανομή των αλιευμάτων στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2021 να αποτελεί το τελευταίο σημαντικό σημείο διαφωνίας. Οι λεπτομέρειες στο θέμα της αλιείας εμποδίζουν εδώ και μήνες την επίτευξη συμφωνίας.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή