Έγκριση του εμβολίου ζητούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων οι Pfizer και BioNTech

Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020 12:41
UPD:14:17
REUTERS/DADO RUVIC
A- A A+

Αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φραμάκων (ΕΜΑ) για την υπό όρους έγκριση του εμβολίου τους κατά του κορωνοϊού κατέθεσαν η αμερικανική φαρμακοβιομηχνία Pfizer και η γερμανική BioNTech

Η αίτηση στον ΕΜΑ έρχεται μετά την υποβολή ανάλογης αίτησης στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ στις 20 Νοεμβρίου.

Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν στις 18 Νοεμβρίου τα τελικά αποτελέσματα της τρίτης φάσης δοκιμών του εμβολίου τους κατά του Covid-19, σύμφωνα με τα οποία αυτό είναι κατά 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης, χωρίς να έχει προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.

Το χρονοδιάγραμμα του ΕΜΑ

Αν τα δεδομένα είναι επαρκή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε σήμερα πως θα ολοκληρώσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου την αξιολόγηση του υποψήφιου εμβολίου της Pfizer. 

Ο EMA ανακοίνωσε επίσης πως έχει λάβει αίτηση για άδεια διάθεσης στην αγορά του υποψήφιου εμβόλιου της Moderna και πως, εφόσον τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για το εμβόλιο αυτό μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.

FT: Απίθανο να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην ΕΕ πριν από το 2021

Σύμφωνα με τους FT, τα χρονοδιαγράμματα σχετικά με τις γνωμοδοτήσεις του οργανισμού για τα υπό έγκριση εμβόλια συζητήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και έθεταν ως στόχο τις 22 Δεκεμβρίου για τα εμβόλια των  Pfizer/BioNTech και της Moderna, διευκρινίζοντας πως αα χρονοδιαγράμματα θα μπορούσαν να αλλάξουν.

Με βάση αυτό τοο νέο προγραμματισμό γίνεται αδύνατον να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί πριν από το τέλος του μήνα, μετατοπίζοντας την διανομή του εμβολίου για τις αρχές του νέου έτους, σχολιάζουν. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή