Κορωνοϊός: Κλείνουν από αύριο τα σύνορα στην Κρυσταλλοπηγή - Ενίσχυση ελέγχων στη Β. Ελλάδα

Μόνο με PCR 72 ωρών και αρνητικό rapid τεστ η χερσαία είσοδος στην Ελλάδα
Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020 13:36
UPD:16:53
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Το κλείσιμο χερσαίων συνόρων της χώρας ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στο πλαίσιο των μέτρων συγκράτησης του κορωνοϊού.

MEDIAGOVGR

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα, από αύριο, Παρασκευή, στις 06:00 κλείνει το συνοριακό σημείο ελέγχου στην Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας, ενώ από τη Νυμφαία Κομοτηνής θα επιτρέπεται μόνον η διέλευση φορτηγών. Ανοιχτά, αντιθέτως, θα μείνουν οι συνοριακοί σταθμοί Κακαβιάς Ιωαννίνων, Ευζώνων Κιλκίς και Προμαχώνα Σερρών.

Παράλληλα, ο υφυπουργός γνωστοποίησε πως όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα, εκτός από υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ (PCR) 72 ωρών, θα πρέπει να υποβληθούν και σε rapid τεστ, από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Μόνον όσοι επιδεικνύουν αρνητικό τεστ θα μπορούν να εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια και να κατευθύνονται στον προορισμό τους, με βάση το PLF που θα έχουν υποβάλει, είπε.

Ο κ. Πέτσας ενημέρωσε πως οι έλεγχοι για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων γίνονται ακόμα πιο εντατικοί στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός. Όπως εξήγησε, ενισχύονται οι δυνάμεις του ελεγκτικού μηχανισμού και, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημοτική Αστυνομία, αυστηροποιούνται οι έλεγχοι, τόσο στις μετακινήσεις των πολιτών, όσο και στους χώρους εργασίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως και στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η κατάσταση είναι κρίσιμη, καθώς, όπως είπε, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι δείκτες θετικότητας ήταν χθες σε αρκετές περιοχές σε πολύ υψηλά επίπεδα, «αν αναλογιστούμε ότι είμαστε σε καθεστώς lockdown για εβδομάδες».

Αυτό, επισήμανε, δείχνει πως οι πολίτες σε πολλές περιοχές έχουν τώρα πολύ πιο χαλαρή συμπεριφορά, από ό,τι επιβάλλουν οι συνθήκες, κάτι που θα οδηγήσει «με μαθηματική ακρίβεια» σε καθυστέρηση της οριζόντιας άρσης του lockdown, γι' αυτό και λαμβάνονται από αυριο τα νέα αυτά μέτρα.

Επιπλέον, απηύθυνε εκ νέου έκκληση για τήρηση των υγειονομικών μέτρων, για να μειωθεί η πίεση στο σύστημα Υγείας, για να μπορούν γιατροί και νοσηλευτές να σώζουν ζωές, να μην καθυστερήσει το άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

«Ας τηρήσουμε τα μέτρα, μένοντας σπίτι, για να μείνουμε ασφαλείς. Και να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι, δυστυχώς, η πίεση στο σύστημα Υγείας θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, καθώς τώρα εμφανίζονται τα αποτελέσματα των προηγούμενων ημερών» υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Μίλησε, επιπλέον, για προσθήκη νέων κλινών ΜΕΘ κι ετοιμότητα - αν χρειαστεί - για επίταξη και ιδιωτικών. Ταυτόχρονα, προσλαμβάνεται πρόσθετο ιατρικό προσωπικό και γίνεται αξιοποίηση διαθέσιμου προσωπικού με ταχεία κατάρτιση για να μπορεί να συνδράμει τους εντατικολόγους. «Εννοείται ότι σε συνθήκες πολέμου, όπως αυτού που αντιμετωπίζουμε, η χώρα λειτουργεί ως ενιαία υγειονομική Περιφέρεια» σημείωσε.

«Καταλαβαίνουμε όλοι, ότι υπάρχει κόπωση στην κοινωνία. Τώρα, ωστόσο, μετά τις καθημερινές ανακοινώσεις για αποτελεσματικά εμβόλια, βλέπουμε μια αχτίδα φωτός. Ξέρουμε ότι θα φτάσει το τέλος αυτής της παγκόσμιας περιπέτειας. Όμως, μέχρι τότε, ας συνεχίσουμε την προσπάθεια. Πολλές φορές είπαμε και τώρα το επαναλαμβάνουμε πιο δυνατά ότι αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε. Ας αποφύγουμε λοιπόν την επικίνδυνη χαλάρωση» προέτρψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο ίδιος επανέλαβε πως η χώρα έχει ήδη εξασφαλίσει σημαντικές ποσότητες εμβολίων, το υπουργείο Υγείας έχει έτοιμο σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού και η προετοιμασία είναι ήδη εντατική.

Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως το επιδημιολογικό φορτίο και η εισήγηση των ειδικών θα κρίνουν το lockdown. Όπως είπε, «εάν έχουμε γρήγορη αποκλιμάκωση, τότε θα προχωρήσουμε όπως έχει ο σχεδιασμός. Εάν συνεχίσουμε να βλέπουμε την εικόνα των τελευταίων ημερών, είναι προφανές ότι το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο μπορεί να είναι μεγαλύτερο. Όταν θα έχουμε χειροπιαστά στοιχεία στα χέρια μας, θα ανακοινώσουμε το σχέδιό μας για τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα». Όπως συμπλήρωσε, στόχος είναι να λειτουργήσει η αγορά μέσα στον Δεκέμβριο και να κάνουμε Χριστούγεννα όσο πιο κοντά γίνεται στην κανονικότητα.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε πως υπάρχει μια πτώση στο επίπεδο μετάδοσης του ιού στο Rt, αλλά δεν είναι τόσο γρήγορη, γι' αυτό και τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι υψηλά, όπως χθες στη Θεσσαλονίκη. «Γι' αυτό αυξάνουμε τους ελέγχους στην περιοχή, ώστε να ελέγξουμε και τους χώρους εργασίας αλλά και άσκοπες μετακινήσεις» είπε.

«Ας τηρήσουμε τα μέτρα για να τελειώσει το lockdown στην ώρα του και να μπορέσουμε να επανακινήσουμε την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, χωρίς να τεθούμε σε κίνδυνο» προσέθεσε, τονίζοντας πως «είναι άκαιρη η συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα όταν έχουμε αυτό τον πόλεμο μπροστά μας».

Τέλος, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως στα χερσαία σύνορα γινόταν και μέχρι σήμερα τεστ με βάση τον αλγόριθμο που είχαν αναπτύξει οι ειδικοί, δειγματοληπτικά αλλά σε μεγάλη έκταση. «Αυτή τη στιγμή προχωράμε στο 100%, θα καλύπτουμε δηλαδή όλους όσοι εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα με rapid τεστ, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει ζήτημα διασποράς στην κοινότητα από τα χερσαία μας σύνορα.

Δεν υπάρχει λόγος να το επεκτείνουμε στα αεροδρόμιά μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας» ξεκαθάρισε ο κ. Πέτσας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή