Πομπέο: Ολοκλήρωσε την επίσκεψη στην Ασία με πυρά κατά της Κίνας

Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2020 08:46
UPD:09:05
REUTERS/POOL
A- A A+

Ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Ιαπωνία χθες Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, με σκοπό να εξασφαλίσει υποστήριξη από τους στενότερους συμμάχους της Ουάσιγκτον στην Ασία, ζητώντας βαθύτερη συνεργασία με την Ιαπωνία, την Ινδία και την Αυστραλία ως προπύργιο ενάντια στην αυξανόμενη περιφερειακή επιρροή της Κίνας.

Η επίσκεψη στην Ανατολική Ασία, η πρώτη του Πομπέο σε περισσότερο από ένα χρόνο, ήρθε σε μία περίοδο κατά την οποία οι σινο-αμερικανικές σχέσεις είναι τεταμένες. Ωστόσο, η έκκληση για ένα ενωμένο μέτωπο εναντίον του Πεκίνου είναι ένα ευαίσθητο θέμα για τους συμμάχους της Ουάσιγκτον, οι οποίοι στηρίζονται εμπορικά στην Κίνα.

Σε σχόλια πριν από την έναρξη της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών της συμμαχίας αποκαλούμενης ως «Quad», ο Πομπέο μίλησε χωρίς επιφυλάξεις κατά του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος του Πεκίνου. Αντιθέτως οι τρεις ομόλογοί του, απέφυγαν να σχολιάσουν.

«Ως εταίροι, είναι πιο κρίσιμο τώρα από ποτέ να συνεργαστούμε για την προστασία των λαών και των εταίρων μας από την εκμετάλλευση, τη διαφθορά και τον εξαναγκασμό του ΚΚΚ», δήλωσε ο Πομπέο, αναφερόμενος στο κυβερνών κόμμα.

«Το βλέπουμε στη Θάλασσα της Νότιας και Ανατολικής Κίνας, στο Μεκόνγκ, στα Ιμαλάια, στο Στενό της Ταϊβάν».

Η Κίνα έχει καταγγείλει τη συμμαχία ως απόπειρα περιορισμού της ανάπτυξής του.

Οι τέσσερις χώρες της συμμαχίας δήλωσαν την στήριξή τους σε μία ελεύθερη και ανοιχτή περιοχή. Σε συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei, ο Πομπέο μίλησε για την μορφή και ενδεχομένως της διεύρυνση της συμμαχίας «Quad».

«Μόλις θεσμοθετήσουμε τις προσπάθειές μας –και οι τέσσερις μαζί-, μπορούμε να αρχίσουμε να χτίζουμε ένα πραγματικό πλαίσιο ασφάλειας», δήλωσε ο Πομπέο, υποδηλώνοντας ότι κι άλλες χώρες θα μπορούσαν να προστεθούν σε αυτό το «πλαίσιο» στον «κατάλληλο χρόνο».

Οι αναλυτές λένε ότι μια τέτοια ομάδα που ανέφερε από τον Πομπέο δεν μπορεί ποτέ να διαμορφωθεί, δεδομένης της ανάγκης των χωρών της περιοχής να εξισορροπήσουν τις σχέσεις τους με την Κίνα. Ωστόσο, λένε ότι τέτοιες παρατηρήσεις αποτελούν προειδοποιήσεις προς την Κίνα και τους φόβους της η συμμαχία θα μπορούσε να εξελιχθεί όπως το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, για να περιορίσει τη Σοβιετική Ένωση.

Η επίσκεψη του Πομπέο περιελάβανε επισκέψεις στη Μογγολία και τη Νότια Κορέα, εντούτοις περιορίστηκε στη μία ημέρα μετά τη διάγνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με κορωνοϊό.

Σύμφωνα με δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Πομπέο μίλησε χθες Τρίτη με τον πρόεδρο της Μογγολίας, ζητώντας του να συνεργαστεί για την ενίσχυση της ασφάλειας στην Ασία, «όπως και για τον επαναπρογραμματισμό της επίσκεψής του στη χώρα στο εγγύς μέλλον».

Στις προηγούμενες παρατηρήσεις του, ο Πομπέο επανέλαβε την κριτική της κυβέρνησης Τραμπ για τον χειρισμό της πανδημίας από την Κίνα, όταν ξέσπασε για πρώτη φορά στην κινεζική πόλη Γουχάν.

«Όταν συναντηθήκαμε, πέρυσι, το σκηνικό ήταν πολύ διαφορετικό. Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε την πανδημία που προήλθε από το Γουχάν. Αυτή η κρίση επιδεινώθηκε απείρως από την κάλυψη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος», συμπλήρωσε.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή