«Plastics: Circular Economy solutions to combat Marine Litter»

Διήμερη εκδήλωση του Σ.Β.Π.Ε. στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου για την καταπολέμηση των θαλάσσιων απορριμμάτων.
Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020 17:13
UPD:17:18
A- A A+

Διήμερη εκδήλωση του Σ.Β.Π.Ε. στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου για την καταπολέμηση των θαλάσσιων απορριμμάτων

Σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Waste Free Oceans», μιας πρωτοβουλίας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πλαστικών

Την ιδιαίτερη ευαισθησία τους για το ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης και τη φιλοδοξία τους να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, έχουν αποδείξει έμπρακτα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος και τα μέλη του. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής εντάσσεται και η διήμερη εκδήλωση, που διοργανώνει ο Σ.Β.Π.Ε. σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Waste Free Oceans» στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου 2020. Στο επίκεντρο του διημέρου θα βρεθούν οι προσπάθειες, που καταβάλλει η βιομηχανία πλαστικών για την αποτροπή θαλάσσιων απορριμμάτων.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για τη μεγάλη αυτή πρόκληση, να παρουσιάσει τις βέλτιστες πρακτικές τόσο στον κόσμο, όσο και στην Ελλάδα αλλά και να προσφέρει πρακτικές λύσεις με τον καθαρισμό της ακτής στο Δήλεσι, Αττικής.

Στις 17 Σεπτεμβρίου θα διοργανωθεί Διεθνές Συνέδριο μέσω τηλεδιάσκεψης για τα θαλάσσια απορρίμματα και την Κυκλική Οικονομία.

Προσωπικότητες, όπως ο Δανός ευρωβουλευτής, Σόρεν Γκάντε, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Χέλμοντ, Δρ. Κρίστιαν Σμιντ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της «EuPC», Αλεξάντερ Ντανζίς και πολλοί άλλοι θα συμμετάσχουν στο Συνέδριο, στο τέλος του οποίου θα υπάρξει ελεύθερη συζήτηση με τον συντονισμό του Δημοσιογράφου της Δημόσιας τηλεόρασης, ΕΡΤ και της εφημερίδας «Παραπολιτικά», Κώστα Παπαχλιμίντζου.  Το Συνέδριο είναι ανοιχτό για παρακολούθηση από το κοινό, ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.conflix.net/en/live-streaming-16

Στις 18 Σεπτεμβρίου, η «Waste Free Oceans» μαζί με μέλη του Σ.Β.Π.Ε. θα προβούν σε εθελοντικό καθαρισμό σε επιλεγμένα σημεία στην παραλία στο Δήλεσι Αττικής.

Το σημείο συνάντησης για τους εθελοντές στον καθαρισμό θα είναι η καφετέρια «Ξύλινο» (χάρτης Google) και η δράση θα διοργανωθεί σε συνεργασία με το «Waste Free Oceans» και την «Helmepa».  

Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού, θα τηρηθούν αυστηρά τα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας, μιας και προτεραιότητα μας αποτελεί η ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, έπειτα από τη συμμετοχή στην εθελοντική δράση με τον καθαρισμό στον υδροβιότοπο της Βραυρώνας τον Νοέμβριο, συνεχίζει την προσπάθεια του, μιας και κάθε ανάλογη δραστηριότητα αυξάνει την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για τους κινδύνους, που προκαλεί η μη ορθή απόρριψη των αποβλήτων του.  Έχει επισημανθεί σε πλείστες όσες μελέτες, η πεποίθηση των εθελοντών ότι η συμμετοχή τους σε δράσεις καθαρισμού τους καθιστά μετέπειτα πιο προσεκτικούς σε ό,τι αφορά την απόρριψη των δικών τους αποβλήτων.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος με τη διοργάνωση της διήμερης εκδήλωσης,  αποδεικνύει για ακόμη μία φορά την αφοσίωση του στον στόχο του τερματισμού διαρροής πλαστικών απορριμμάτων προς τις θάλασσες μας.

Το ζήτημα των απορριμμάτων είναι ιδιαίτερα σύνθετο και απαιτεί τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών για να μετατραπεί το σημερινό πρόβλημα σε αυριανή ευκαιρία, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Τα παραπάνω απαιτούν έναν συνολικό σχεδιασμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές κυβερνήσεις, σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Διαχρονική αποστολή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος παραμένει να αποδείξει εμπράκτως ότι αποτελεί μέρος της λύσης στην αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης των απορριμμάτων και περιβαλλοντικές δράσεις, όπως η συγκεκριμένη, συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Η διήμερη αυτή εκδήλωση έγινε εφικτή χάρη στην ευγενική προσφορά των χορηγών μας. Οι εταιρείες BASF, IBS, Karcher, Orbit Polymers, Resilux Ανταποδοτική Ανακύκλωση & Πλαστικά Θράκης συνέβαλλαν καθοριστικά στην πραγματοποίηση τόσο του Διαδικτυακού Διεθνούς Συνεδρίου όσο και στον Καθαρισμό της παραλίας. Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις εταιρείες Πλαστικά Θράκης για τη χορήγηση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού, της Frezyderm για τη χορήγηση αντηλιακών και τον Δήμο Τανάγρας για τη χορήγηση υλικών και νερού για τους εθελοντές της περιβαλλοντικής δράσης. Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι η εφημερίδα «Ναυτεμπορική» και χορηγοί διαδικτυακής επικοινωνίας είναι οι διαδικτυακοί τόποι naftemporiki.gr και economico.gr

Προτεινόμενα για εσάς