Β. Ιρλανδία: Στο φως σπαθί τριών αιώνων

Το ανακάλυψε δεκάχρονος στην πρώτη του εξερεύνηση με ανιχνευτή μετάλλων
Σάββατο, 29 Αυγούστου 2020 20:29
UPD:30/08/2020 00:11
A- A A+

Τον περασμένο μήνα ο δεκάχρονος Fionntan Hughes έλαβε έναν ανιχνευτή μετάλλων ως δώρο γενεθλίων. Κατά την πρώτη του εξερεύνηση με το νέο του δώρο ο μικρός μαθητής εντόπισε ένα σπαθί τριών αιώνων.   

Ο Fionntan, μαζί με τον πατέρα του και τον ξάδελφό του, χρησιμοποιούσαν τον ανιχνευτή μετάλλων στις όχθες του ποταμού Μπλακγουότερ, κοντά στο σπίτι τους στη Βόρεια Ιρλανδία, όταν εντόπισαν το ξίφος. Έσκαψαν και ανέσυραν το μεγάλο, καλυμμένο από τη λάσπη, αντικείμενο. Το μετέφεραν στο σπίτι τους και το έπλυναν στον κήπο με το λάστιχο. Εκεί αποκαλύφθηκε πως το αντικείμενο που είχαν ανασύρει ήταν το μισό από ένα σκουριασμένο, παλιό σπαθί με περίτεχνη λαβή.   

«Ένιωσα ενθουσιασμό», δήλωσε ο δεκάχρονος στον Cormac Campbell του BBC Newsline. «Επειδή ήταν ένα σπαθί που βρέθηκε ακριβώς εδώ», πρόσθεσε σημειώνοντας πως δεν περίμενε πραγματικά κάτι πολύ μεγάλο. Η λαβή του σπαθιού είναι σίγουρα το πλέον αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό του, ωστόσο, σύμφωνα με τους Mark και David Hawkins, που ειδικεύονται στις αρχαιότητες, είναι δύσκολο να ειπωθούν περισσότερα γι αυτό από τις φωτογραφίες καθώς η σκουριά ενδέχεται να το έχει διογκώσει.

Ωστόσο, μοιάζει αρκετά με τύπο αγγλικού ξίφους που πρωτοπαρουσιάστηκε το διάστημα 1610 - 1640. Η λαβή του φαίνεται να είναι αντιπροσωπευτική των πρώτων σειρών, αναφέρει ο Hawkins στο BBC News, ωστόσο, καθώς κάποια σχέδια χρησιμοποιούνταν από Άγγλους αξιωματούχους για πάνω από έναν αιώνα, οι ειδικοί πιστεύουν πως το ξίφος δημιουργήθηκε στα τέλη του 1600 ή στις αρχές του 1700.   

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή