Πατριάρχης Ειρηναίος: «Ιστορική αδικία η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί»

Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020 17:25
UPD:17:25
A- A A+

«Ιστορική αδικία και βιαστική μη αναγκαία πολιτική κίνηση, που θα καταστεί επιζήμια για το διεθνές κύρος της Τουρκίας» θεωρεί τη μετατροπή του Μνημείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Πατριάτρης Σερβίας κ.κ. Ειρηναίος.

Ο προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που εκπροσωπεί περίπου 6.500.000 πιστούς (έξι εκατομμύριο Σέρβους και περίπου πεντακόσιους χιλιάδες Μαυροβούνιους) σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη καλεί τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να διατηρήσει το status quo στο ζήτημα της χρήσης του Μεγαλοπρεπούς Ναού των Ορθοδόξων , που από το 1924 λειτουργεί ως Μουσείο και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς αναγνωρισμένο από την UNESCO. 

 «Μετά την έκκληση των προκαθημένων των χριστιανικών Εκκλησιών (Πατριάρχη Κυρίλλου της Μόσχας, Πάπα Φραγκίσκου και άλλων), καθώς και ύπατων αξιωματούχων της Ρωσίας, των ΗΠΑ και άλλων χωρών, καθώς και της UNESCO, απευθύνουμε έκκληση στον πρόεδρο της Τουρκίας, εξ ονόματος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Καλούμε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εγκαταλείψει την πρόθεσή του και να διατηρήσει το status quo στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας. Δεν είναι αργά για κάτι τέτοιο. Μια τέτοια ενέργεια θα τιμούσε τον ίδιο και θα αποτελούσε παρηγοριά και ευχαρίστηση για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, την Εκκλησία του και τη Ρωμαίικη κοινότητα στην Τουρκία για τη θλίψη και τον πόνο τους για αυτήν την απόφαση. Από την άλλη θα έφερε στη σύγχρονη Τουρκία την έγκριση, την εμπιστοσύνη και τα εύσημα της παγκόσμιας πολιτιστικής κοινότητας» αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και φέρει την υπογραφή του Πατριάρχη Ειρηναίου.

Επισημαίνει τη σημασία που έχει η Αγία Σοφία για τον χριστιανισμό, υπογραμμίζοντας ότι «κάποτε αποτελούσε τον πιο σημαντικό ναό ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου, τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση».

Τέλος, ο κ.κ. Ειρηναίος,στην επιστολή- έκκληση προς τον Τούρκο πρόεδρο προτείνει, επίσης, μία εναλλακτική λύση.

«Πιστεύουμε ότι η μόνη δίκαιη λύση, αν είναι να αλλάξει αυτή που έφερε ο Κεμάλ-πασάς, είναι να διατηρηθεί το καθεστώς μουσείου και να δοθεί άδεια για την εκτέλεση όχι μόνο της μουσουλμανικής αλλά και της χριστιανικής λατρείας. Ο ναός είναι αρκετά ευρύχωρος, ώστε κανείς να μην ενοχλεί κανέναν. Κάτι τέτοιο δεν είναι χωρίς προηγούμενο στον σύγχρονο κόσμο», αναφέρει ο Πατριάρχης Ειρηναίος καταλήγοντας ότι  στα βάθη των αιώνων Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί έχουν αποδείξει πως μπορούν να συμβιώσουν σεβόμενοι εκατέρωθεν την πίστη τους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή