Βρετανία: Ο Τζόνσον απομακρύνει τέσσερις υπουργούς στον πρώτο ανασχηματισμό μετά τις εκλογές

Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 14:04
UPD:14:06
VIA REUTERS/Parliament TV
A- A A+

Τις πρώτες αλλαγές στο υπουργικό του συμβούλιο, όπως αναμενόταν, άρχισε να κάνει ο Μπόρις Τζόνσον, απομακρύνοντας ήδη τέσσερις υπουργούς.  

Στον πρώτο ανασχηματισμό από την ευρεία νίκη των εκλογών, στις 12 Δεκεμβρίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός απομάκρυνε από τα καθήκοντά τους τον υπουργό αρμόδιο για τα θέματα της Βόρειας Ιρλανδίας Τζούλιαν Σμιθ, την υπουργό Στέγασης Έσθερ Μακβέι, την υπουργό Επιχειρηματικότητας Άντρεα Λίντσομ και την υπουργό Περιβάλλοντος Τερέζα Βίλιερς, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι αποδέχτηκαν την απομάκρυνσή τους.

Σύμφωνα με πηγή από την Ντάουνινγκ Στριτ, την οποία επικαλείται το  BBC, ο Μπόρις Τζόνσον θα «ανταμείψει εκείνους τους βουλευτές που εργάστηκαν σκληρά για να επιτύχουν τις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης, να περάσουν τη χώρα σε άλλο επίπεδο και να προχωρήσουν στις αλλαγές που ψήφισαν οι πολίτες πέρσι». 

«Ήταν μεγάλο προνόμιο να υπηρετήσω τους πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας. Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων στον Μπόρις Τζόνσον για την ευκαιρία που μου έδωσε να υπηρετήσω αυτό το εκπληκτικό τμήμα της χώρας», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Τζούλιαν Σμιθ μετά την ανακοίνωση της απομάκρυνσής του.

Η υπουργός Στέγασης Έσθερ Μακβέι, η οποία είχε υπηρετήσει προηγουμένως και επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας, εξέφρασε σε μήνυμά της τη λύπη της για την αποχώρησή της και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον διάδοχό της. «Είμαι ευγνώμων στον πρωθυπουργό που μου έδωσε την ευκαιρία να υπηρετήσω στην κυβέρνησή του και θα συνεχίσει να έχει την υποστήριξή μου από τα πίσω έδρανα. Ήταν προνόμιο να υπηρετώ την κυβέρνηση τα τελευταία έξι χρόνια» έγραψε.

Η Άντρεα Λίντσομ ευχαρίστησε την ομάδα εργασίας της στο υπουργείο Επιχειρηματικότητας και δήλωσε υπερήφανη για το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί το καλύτερο μέρος για την ανάπτυξη επιχειρήσεων. Είχε υπηρετήσει και ως υπουργός Περιβάλλοντος και ως επικεφαλής των κοινοβουλευτικών υποθέσεων της κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργία της Τερέζα Μέι, αλλά είχε υποβάλει την παραίτησή της, όπως και η Έσθερ Μακβέι, λόγω των διαφωνιών της με την πρωθυπουργό για τους χειρισμούς της στα θέματα του Brexit, καθώς θεωρούσε ότι έπρεπε να ακολουθήσει σκληρότερη στάση στο θέμα.

Στη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθούν περαιτέρω αλλαγές στον σχηματισμό της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός άφησε το υπουργικό συμβούλιο σχεδόν ανέπαφο μετά τη νίκη του κόμματος τον Δεκέμβριο, αφήνοντας τις μεγάλες αλλαγές – σύμφωνα με πηγές – για μετά το Brexit που πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή