Ψήφος αποδήμων: Στόχος το ρεκόρ των 291 ψήφων

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019 16:09
UPD:16:10
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

Ιστορική ενδεχομένως να αποδειχθεί η αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων, με την κυβέρνηση να στοχεύει στο ρεκόρ των 291 ψήφων «υπέρ».

Αυτό θα συμβεί αν καμφθούν και οι τελευταίες ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αφού μόνο το ΜεΡα25 (με 9 βουλευτές) έχει ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατέθεσε δυο αλλαγές της τελευταίας στιγμής, για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας, με στόχο να αποσπάσει όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση.

Σύμφωνα με τις νέες αλλαγές, συμβολικού χαρακτήρα -όπως τονίστηκε-, θα επικαιροποιούνται ανά οκτώ έτη και όχι ανά δέκα οι εκλογικοί κατάλογοι των Ελλήνων του εξωτερικού, ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη, που θα συμμετέχει στη Διακομματική Επιτροπή με έναν εκπρόσωπό του, θα εισηγείται και τις ενστάσεις επί των απορριπτικών αποφάσεων.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος, οι δύο νέες νομοθετικές παρεμβάσεις έχουν συμβολικό χαρακτήρα και ανταποκρίνονται στο αίτημα της αντιπολίτευσης, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να κατευναστούν και οι τελευταίες ανησυχίες.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα το νομοσχέδιο έγινε δεκτό από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, κατά πλειοψηφία επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του, ενώ σήμερα η Ολομέλεια θα σφραγίσει τη ψήφιση του.

Σύμφωνα με την συνταγματική πρόβλεψη, το νομοσχέδιο θα πρέπει να υπερψηφιστεί από 200 βουλευτές.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή