Μυστηριακά τοπία και βλέμματα

Παρουσίαση βιβλίου του Χάρη Κακαρούχα
Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 11:16
A- A A+

Ο βραβευμένος φωτογράφος Χάρης Κακαρούχας, στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Natural Presence», προτείνει έναν επαναπροσδιορισμό της σχέσης μας με την πραγματικότητα ως αντίδοτο στη συνεχιζόμενη κρίση.

Το βιβλίο «Natural Presence» αποτελεί το πρώτο εκδοτικό εγχείρημα της γκαλερί Luminous Eye. Η παρουσίαση της έκδοσης θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της γκαλερί την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ [Μητσαίων 2Α, Κουκάκι].

 

Χάρης Κακαρούχας

Τα τοπία και οι προσωπογραφίες του διερευνούν την οικολογία του ανθρώπινου και φυσικού περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα μας μυούν σ’ ένα ταξίδι αυτογνωσίας πέρα από τις κατασκευασμένες ταυτότητες της εποχής.

Ο Χάρης Κακαρούχας έγινε γνωστός με το βιβλίο «Suspended Time: A Cuban Portrait» (Dewi Lewis Publishing U.K. , 2003), για το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο Ευρωπαίων εκδοτών (European Publishers Award for photography, 2003) και το βραβείο «Μήλος» για το καλλιτεχνικό βιβλίο της χρονιάς στην Ελλάδα (2004).

Απόρροια της προσωπικής του αναζήτησης για την ανθρώπινη αλήθεια, το βιβλίο «Natural Presence» συνδέει τα πρόσωπα με τη φύση και τη φύση με τα πρόσωπα, σε μια σχέση ουσιαστικής συνύπαρξης. Σ’ αυτή τη φωτογραφική διαδρομή, η ησυχία και το μυστήριο των προσώπων αντικατοπτρίζουν μια «κατάσταση ύπαρξης», όπως επισημαίνει ο ίδιος, όπου σώμα και συναίσθημα συνδέονται πέρα από κάθε φιλοσοφική ιδέα ή εννοιολογική σύλληψη, ενώ το ανθρώπινο βλέμμα εκφράζει τη συνειδητοποιημένη εσωτερικότητα.

«Όσο πιο βαθιά πηγαίνουμε μέσα μας, τόσο έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον άλλο», λέει ο Χάρης Κακαρούχας στη συνομιλία του με τον κριτικό, συγγραφέα και επιμελητή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Ηρακλή Παπαϊωάννου, η οποία δημοσιεύεται στο βιβλίο «Natural Presence».

Για να καταλήξει, ότι μια έκθεση ή ένα βιβλίο είναι μοίρασμα, «μια δόνηση του πραγματικού και ένας εναγκαλισμός μ’ εκείνους που συντονίζονται στην ίδια αυτή συχνότητα».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή