Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση «τρώει από τα έτοιμα» στην οικονομία

Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2019 12:06
UPD:12:08
Eurokinissi/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ
A- A A+

Στο πεδίο της οικονομίας, «η κυβέρνηση επιχειρεί "να φάει" από τα έτοιμα που βρήκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης, κατηγορώντας το Μαξίμου για «οικειοποίηση των επιτυχιών» της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε να παίρνει μέτρα ελάφρυνσης των ασθενέστερων στρωμάτων, αλλά και της μεσαίας τάξης, μετά από οχτώ χρόνια πολύ βαθιάς κρίσης και βεβαίως ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή η οποία δημιούργησε έναν καθαρό διάδρομο για την ελληνική οικονομία, με τη ρύθμιση για το χρέος και με το μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δισ. ευρώ που δίνει τη δυνατότητα για την εξυπηρέτηση των δανειακών μας υποχρεώσεων χωρίς προβλήματα» ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία κληρονόμησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» σημείωσε για να προσθέσει: «Βλέπουμε, δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα από τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά, αλλά και από τα στελέχη της κυβέρνησης, μια θριαμβολογία [...] και μια οικειοποίηση επιτυχιών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ΕΝΦΙΑ».

Σε ό,τι αφορά την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως αναμένει να δει «πώς θα καταφέρει ο κ. Μητσοτάκης να ικανοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, που στο κομβικό ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων έσπευσε να κάνει πίσω από την πρώτη στιγμή, χωρίς να αξιοποιήσει το πολύ σημαντικό εργαλείο που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον καταπιστευτικό λογαριασμό για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ήδη από το 2020».

Αναφορικά με το προσφυγικό, ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καθυστέρησε πάρα πολύ να κατανοήσει τη συνθετότητα αυτού του πολύ κρίσιμου ζητήματος που είναι το προσφυγικό» κι επισήμανε πως η πρώτη κίνηση την οποία έκανε η νέα κυβέρνηση, με την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «έστειλε ένα πολύ αρνητικό σήμα και εντός και εκτός της χώρας» και έδειξε «την υποβάθμιση ενός σύνθετου γεωπολιτικού ζητήματος».

Για τη μεταφορά πάνω από 1.400 προσφύγων από το κέντρο υποδοχής της Μόριας σε δομές της ενδοχώρας υπογράμμισε ότι «η Νέα Δημοκρατία πληρώνει έναν ακραίο εθνολαϊκισμό, τον οποίο η ίδια καλλιέργησε και τροφοδότησε όλα τα προηγούμενα χρόνια».

«Θυμόμαστε πολύ καλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ακόμα και αυτοδιοικητικά στελέχη του πολιτικού αυτού χώρου, να αντιδρούν στη μεταφορά ή την εγκατάσταση προσφύγων στις περιοχές τους. Τώρα, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία πληρώνει την καλλιέργεια αυτού του κλίματος διότι αντιλαμβάνεται -έστω και πολύ αργά- ότι αυτό το ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται με λογικές ιδεοληψίες, με εύκολες λύσεις. Χρειάζεται δουλειά, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και η αύξηση ροών από την Τουρκία συνηγορούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει αυτό που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή να αναγνωρίζει και να διατρανώνει παντού την ευρωπαϊκή διάσταση αυτού του ζητήματος» είπε.

Σε ό,τι αφορά την κατάργηση του β' βαθμού εξέτασης της αίτησης ασύλου, ο κ. Χαρίτσης έκανε λόγο για «απαράδεκτη απόφαση» που «παραβιάζει κατάφωρα το κοινοτικό δίκαιο και τη νομολογία». Επισήμανε, παράλληλα, πως «στέλνεται ένα πολύ αρνητικό σήμα με την απόφαση αυτή από τη μεριά του ΚΥΣΕΑ», ενώ «ακόμα και το γεγονός ότι αυτά τα ζητήματα εξετάζονται σε επίπεδο ΚΥΣΕΑ δείχνει τη στόχευση, τον συμβολισμό και το περιεχόμενο που θέλει να δώσει στην πολιτική της στο μεταναστευτικό η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή