Βραζιλία: Ο ουρανός δεν σκοτεινιάζει, καθώς ο Αμαζόνιος φλέγεται

Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019 15:42
UPD:15:54
REUTERS/UESLEI MARCELINO
A- A A+

Δεν υπάρχουν φώτα, όμως ο νυκτερινός ουρανός είναι μισοφωτισμένος, διότι ο Αμαζόνιος φλέγεται. Μυρίζει σαν κάρβουνα που καίγονται. Στη διάρκεια της ημέρας ο ήλιος, που είναι συνήθως τόσο δυνατός σ' αυτά τα μέρη, σκοτεινιάζει από πυκνό γκρίζο καπνό. Αυτά μεταδίδει σε ανταποκρίσή του το Reuters την ώρα που ο Βραζιλιάνος πρόεδρος κατηγορεί τις μη κυβερνητικές οργανώσεις για εμπρησμό, αν και ομολογεί ότι δεν έχει στη διάθεσή του στοιχεία. 

REUTERS/UESLEI MARCELINO

Τις επτά τελευταίες ημέρες, δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου έχει επανειλημμένα διανύσει με το αυτοκίνητο το τμήμα των 30 χιλιόμετρων του Υπεραμαζονιακού αυτοκινητόδρομου από την Χουμάιτα προς τη Λαμπρέα, παρακολουθώντας τη φωτιά να κατατρώει τη ζούγκλα.

Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας η μαινόμενη πυρκαγιά απείχε μόλις λίγα μέτρα από τον αυτοκινητόδρομο, με τις κίτρινες φλόγες να καταπίνουν δένδρα και να φωτίζουν τον ουρανό. Έως το Σαββατοκύριακο, η φωτιά είχε υποχωρήσει μακρύτερα, όμως η πορτοκαλί λάμψη της είχε πλέον ύψος αρκετών ορόφων.

EURONEWS

Οι πυρκαγιές στο τροπικό δάσος έχουν αυξηθεί κατά 83% μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018, σύμφωνα με την INPE, την υπηρεσία διαστημικών ερευνών της Βραζιλίας.

Οι δορυφόροι έχουν καταγράψει 72.843 πυρκαγιές, τον μεγαλύτερο αριθμό από το 2013 που άρχισαν να τηρούνται αρχεία. Περισσότερες από 9.500 χιλιάδες εντοπίσθηκαν από δορυφόρους μόνον από την περασμένη Πέμπτη και μετά.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή