Χονγκ Κονγκ: Ανέκτησε τον έλεγχο του κοινοβουλίου η αστυνομία

Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2019 20:33
UPD:20:34
REUTERS/TYRONE SIU
A- A A+

Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ ανέκτησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς την Τρίτη (τοπική ώρα) τον έλεγχο του τοπικού κοινοβουλίου, στο οποίο είχαν εισβάλει νωρίτερα αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν μέσα στο κτήριο.

Οι διαδηλωτές αποχώρησαν αφού οι αστυνομικοί άρχισαν να εκτοξεύουν εναντίον τους δακρυγόνα, πολλές ώρες μετά την είσοδό τους στο κοινοβούλιο. Νωρίτερα, εντός του κοινοβουλίου ομάδες νέων κατέστρεψαν πορτρέτα και ζωγράφισαν γκράφιτι στους τοίχους.

Οι αστυνομικοί έφτασαν στην περιοχή με λεωφορεία και πήραν θέση την ώρα που περίπου χίλιοι διαδηλωτές περικύκλωναν το κτίριο του Νομοθετικού Συμβουλίου (LegCo), στην καρδιά της οικονομικής συνοικίας της πρώην βρετανικής αποικίας.

Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους κρατούσαν ομπρέλες, προσπαθώντας να προστατευθούν από τα δακρυγόνα. Πυκνοί καπνοί υψώνονταν από τις κεντρικές λεωφόρους, ανάμεσα σε κάποιους από τους ψηλότερους ουρανοξύστες του κόσμου.

Οι συγκεντρωμένοι χρησιμοποίησαν πινακίδες κυκλοφορίας, διάφορα αντικείμενα που πήραν από σκαλωσιές και άλλα πράγματα, για να καταφέρουν να μπουν στο κτήριο. Στην αίθουσα των συνεδριάσεων, κάποιοι κάθισαν στα έδρανα και τσέκαραν τα κινητά τους, ενώ άλλοι έγραφαν στους τοίχους συνθήματα κατά του νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα. Ένα σύνθημα ζητούσε την παραίτηση της ηγέτιδας του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, ενώ σε άλλο έγραψαν «Το ΧΚ δεν είναι Κίνα».

Η γραμματεία του κοινοβουλίου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ακυρώνεται η αυριανή συνεδρίαση. Ακυρώνονται επίσης μέχρι νεωτέρας όλες οι ξεναγήσεις στο κτήριο του Νομοθετικού Συμβουλίου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή