Μέρκελ: Παράδειγμα για Βοσνία και Κόσοβο η Συμφωνία των Πρεσπών

Κυριακή, 30 Ιουνίου 2019 18:53
UPD:18:58
REUTERS/YVES HERMAN

Παράδειγμα προς μίμηση για την επίλυση διαφωνιών η Συμφωνία των Πρεσπών για την Άνγκελα Μέρκελ.

A- A A+

Ως θετικό παράδειγμα επίλυσης διαφορών χαρακτήρισε η Άγκελα Μέρκελ τη Συμφωνία των Πρεσπών, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της εν όψει της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Παρασκευή.

«Οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων είναι γείτονές μας και έχουν προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν υλοποιήσουν όλες τις προϋποθέσεις» τόνισε, μεταξύ άλλων, η Καγκελάριος της Γερμανίας.

Παρ’ όλα αυτά, εκτίμησε ότι ο δρόμος είναι «ακόμη δύσβατος», καθώς «υπάρχουν κάποιες εντάσεις, τις οποίες πρέπει να υπερβούμε», ενώ «πρέπει να υλοποιηθεί ένας αριθμός υποχρεώσεων προκειμένου όλες οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων να πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΕΕ».

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί στα θετικά παραδείγματα της περιοχής, παραπέμποντας στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ένα θετικό παράδειγμα είναι η επίλυση της διένεξης για το όνομα της χώρας, η οποία τώρα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία. Αυτή η διαμάχη διήρκεσε χρόνια και με το πολιτικό θάρρος τόσο του Βορειομακεδόνα Πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, όσο και του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κατέστη δυνατό να επιλυθεί, ώστε τώρα να υπάρχει η προοπτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να μπορεί ήδη να γίνει η ένταξη στο ΝΑΤΟ». δήλωσε η Μέρκελ.

Και συμπλήρωσε: «Αυτό το θετικό παράδειγμα πρέπει να μας ενθαρρύνει προκειμένου να επιλύσουμε τα προβλήματα και στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Καγκελαρίας, η Σύνοδος Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια θα πραγματοποιηθεί για πέμπτο διαδοχικό έτος, με τη συμμετοχή των χωρών της περιοχής, κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπροσώπων των ευρωπαϊκών οργάνων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή