Σία Αναγνωστοπούλου: Δεν θα ενταχθεί η Αλβανία στο Ε.Ε. αν δεν διευθετηθεί το μειονοτικό

Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019 17:42
UPD:17:43
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Τη βούληση της Ελλάδας να έχει καλές φιλικές σχέσεις με την Αλβανία υπό την αίρεση ότι θέματα τέτοια όπως του σεβασμού της μειονότητας και των δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή, εξέφρασε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου.

Σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, η κ. Αναγνωστοπούλου διαμήνυσε ότι όσο υπάρχει πολιτική αστάθεια στην Αλβανία και κυρίως όσο υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με το μειονοτικό, το περιουσιακό τής μειονότητας, δεν μπορούν να διευθετηθούν άλλες εκκρεμείς υποθέσεις, όπως η ένταξή της στην ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την καταγγελία της ΝΔ για χρήση του όρου «Μακεδονία» από ιστοσελίδα των Σκοπίων με τουριστικό περιεχόμενο, η αναπληρώτρια υπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει τα διαβήματα που πρέπει να κάνει» και προσέθεσε: «Αυτό όμως που πραγματικά είναι γελοίο με την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι μέχρι να έχουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, σε όλα η Βόρεια Μακεδονία χρησιμοποιούσε τον όρο Μακεδονία σκέτο. Τώρα, μπορούμε να κάνουμε και διάβημα». 

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία και τις απόψεις που διατυπώνονται περί κινδύνου θερμού επεισοδίου, η κ. Αναγνωστοπούλου υπογράμμισε ότι «δεν φοβόμαστε, είμαστε σε εγρήγορση συνεχώς». «Όταν έχουμε μια αυξημένη και αυξανόμενη προκλητική συμπεριφορά εκ μέρους της Τουρκίας και την έχουμε τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα την κυπριακή ΑΟΖ, εκεί βεβαίως βρισκόμαστε σε εγρήγορση γιατί ο κίνδυνος για ένα θερμό επεισόδιο είναι υπαρκτός και είναι εδώ και χρόνια με τις εντάσεις και τις παραβιάσεις που έχουμε» συμπλήρωσε.

Στο σημείο αυτό, έκανε ειδική αναφορά στις συμμαχίες που έχει οικοδομήσει η Ελλάδα. «Η χώρα όμως κατόρθωσε και αυτή η κυβέρνηση το κατόρθωσε να φτιάξει ένα πλέγμα γύρω της συμμαχιών, φιλικών σχέσεων, αλληλεξαρτήσεων που βοηθάνε πάρα πολύ τη χώρα. Διπλωματικά η χώρα είναι πιο ισχυρή από ποτέ...», ανέφερε μεταξύ άλλων.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή