Γ. Κατρούγκαλος: Η Τουρκία δεν επιδιώκει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019 19:16
UPD:19:19
Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
A- A A+

«Πάντοτε πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση με το δύσκολο γείτονα που έχουμε, αλλά χωρίς φόβο» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, εκτιμώντας ωστόσο ότι η Τουρκία «δεν επιδιώκει αυτή τη στιγμή θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο».  Επίσης σημείωσε ότι εκτός της εξίσωσης της αστάθειας η Βόρεια Μακεδονία, χάρη στις Πρέσπες.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real» ο κ. Κατρούγκαλος εξήγησε ότι από ελληνικής πλευράς πραγματοποιείται «κάθε αναγκαία διπλωματική ενέργεια, ούτως ώστε το μήνυμα να είναι σαφές προς την άλλη πλευρά ούτε να διανοηθεί κάτι τέτοιο».

Αναφορικά με το άρθρο του κ. Σημίτη περί νέων Ιμίων, ανέδειξε ως σημαντική διαφορά, σήμερα σε σχέση με την περίοδο εκείνη, αφενός το ιδιαίτερα αναβαθμισμένο διπλωματικό κύρος της χώρας μας και αφετέρου την ιδιαίτερη απομόνωση της Τουρκίας, που αντανακλάται στις σχετικές αποφάσεις και δηλώσεις ΕΕ και ΗΠΑ.

Μιλώντας επ΄ αυτού σε άλλη συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, επισήμανε πως «κάθε τι που κάνει η Τουρκία στο Ανατολικό Αιγαίο και στην Κύπρο καταγγέλλεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τις ΗΠΑ ως παράνομη και προκλητική ενέργεια. Αυτό αποκλείει να γκριζάρει αυτές τις επιλογές». «Όταν αποδοκιμάζεται αυτή η τακτική σου, είναι προφανές ότι δεν δημιουργείς τετελεσμένα γεγονότα, αντίθετα εντείνεις την απομόνωσή σου» προσέθεσε.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «έχουμε εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη διεθνή στήριξη από ποτέ, ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως, όχι απλώς ανάγκη -ποτέ δεν υπάρχει ανάγκη να υποχωρήσεις στα εθνικά σου δίκαια- αλλά ούτε καν τέτοια πιθανότητα».

«Έχουμε εξασφαλίσει και από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης στα επικείμενα Συμβούλια και των υπουργών Εξωτερικών και των αρχηγών, ό,τι χρειάζεται απέναντι στις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας», συμπλήρωσε αναφερόμενος και για την Κύπρο.

Επίσης, μιλώντας στην τηλεόραση του Star τόνισε τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών επισημαίνοντας ότι με αυτή «βγάλαμε από την εξίσωση της αστάθειας τη Βόρεια Μακεδονία» και σημειώνοντας ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις στην Αλβανία δείχνουν πόσο σημαντικό είναι αυτό για τη σταθερότητα στην περιοχή και για τα εθνικά μας συμφέροντα».

Αναφερόμενος στη μεσαία τάξη είπε ότι «η βασική μας μέριμνα, που ήταν να προστατεύσουμε το κοινωνικό κράτος, ήταν υπέρ και της μεσαίας τάξης». Παραδέχτηκε ότι ένα κομμάτι της μεσαίας τάξης, με εισόδημα άνω των 2.000 ευρώ, «πιέστηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας», παραθέτοντας επιχειρήματα για το γιατί «πρέπει και αυτοί να καταλάβουν τις κυβερνητικές μας επιλογές».

Εξέφρασε δε την άποψη ότι όσοι από το μεγάλο ποσοστό αποχής –«που κυρίως τροφοδοτήθηκε από ανθρώπους που περίμεναν περισσότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ»- απογοητεύθηκαν και δεν πήγαν να ψηφίσουν, τώρα θα συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο και θα επιστρέψουν. Ταυτόχρονα όμως εξέφρασε την ελπίδα «να γίνει προγραμματικός διάλογος, ν' αναδειχθούν οι θέσεις της άλλης πλευράς και οι δικές μας. Και ο κόσμος να επιλέξει».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή