Βρετανία - δημοσκόπηση: Οι Βρετανοί μετάνιωσαν το δημοψήφισμα για το Brexit

Δευτέρα, 29 Απριλίου 2019 19:25
UPD:19:34
REUTERS/HENRY NICHOLLS
A- A A+

Περισσότερο από τους μισούς Βρετανούς, το  55%, πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερο να μην διεξαχθεί ποτέ το δημοψήφισμα της Ε.Ε. δεδομένης της δυσκολίας επίτευξης συμφωνίας για το Brexit , χαρακτηρίζοντας το «κακή ιδέα« σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της κοινής γνώμης που πραγματοποίηθηκε για τον Observer.

Ειδικότερα, το 55% των Βρετανών ψηφοφόρων με δικαίωμα ψήφου, θεωρούν πλέον ότι η κυβέρνησή τους δεν θα έπρεπε ποτέ να διεξάγει δημοψήφισμα για τη συμμετοχή στην ΕΕ.

«Κακή ιδέα» χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα το 49% των Συντηρητικών ψηφοφόρων -έναντι 43% που θεωρούν ότι άξιζε τον κόπο-. Παράλληλα, το 72% των Εργατικών θεωρούν ότι ουδέποτε έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα, έναντι 18% που θεωρούν ότι ήταν σωστή ενέργεια.

Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις για τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων αναφέρεται ότι το ποσοστό των Συντηρητικών μειώθηκε  κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 26% σε σύγκριση με το προηγούμενο δεκαπενθήμερο και συνεχίζουν να ακολουθούν κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες το Εργατικό κόμμα (επίσης μειωμένη κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, στο 33%). 

Η δημοσκόπηση δείχνει καλές επιδόσεις για το νέο ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ. Σε ενδεχόμενο εθνικών εκλογών, το κόμμα κερδίζει 17%,

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες μειώνονται κατά 2 πόντους σε 6%, το SNP αμετάβλητο σε 5%, η Ukip κάτω από 7 στο 4%, οι Πράσινοι αμετάβλητοι στο 4%, η Change.UK (συμπεριλαμβάνεται και για πρώτη φορά) είναι στο 4% και η Plaid Cymru παραμένει αμετάβλητο στο 1%.

Διαφορετική είναι η εκτίμηση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Μάχη για την πρώτη θέση δίνει το Κόμμα του Brexit του Φάρατζ και το Εργατικό Κόμμα του Κόρμπιν, που κερδίζουν 28%. Μόλις 14% φαίνεται ότι παίρνουν οι Συντηρητικοί.

naftemporiki.gr με πληφοφορίες από Guardian 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή