«Σαν δυο σταγόνες»: Θεατρικός πειραματισμός στο θέατρο «Ιλίσια»

Σάββατο, 13 Απριλίου 2019 09:05
A- A A+

Τον τίτλο «Σαν δυο σταγόνες» φέρει η παράσταση η οποία ανεβαίνει από την Ομάδα Θεατρικής Άσκησης της μη κερδοσκοπικής εταιρείας  Δ-Β, την Δευτέρα 15 Απριλίου (21.15) και την Τρίτη  16 Απριλίου (απογευματινή 19.00  - βραδινή 21.15), στο θέατρο  «Ιλίσια» [Παπαδιαμαντοπούλου 4, Αθήνα].

Σχετικά με το έργο

Το 1955, ο Άγγλος συγγραφέας ιστοριών μυστηρίου Roy Vickers  δημοσιεύει μία αστυνομική νουβέλα με τίτλο «Double Image». Έναν χρόνο μετά, δύο θεατρικοί συγγραφείς -γνωστότεροι σαν κινηματογραφικοί σεναρίστες- οι Mac Dougall και Ted Allan, διασκευάζουν τη νουβέλα σε σπαρταριστή θεατρική κωμωδία με τον ίδιο τίτλο.  Οι συγγραφείς είναι γνωστοί στο ελληνικό κοινό σαν σεναριογράφοι ταινιών, ο Mac Dougall  για  τις ταινίες «Το ποντίκι που βρυχάται» και «Άνθρωπος με το Λευκό Κοστούμι» και ο Ted Allan για την «Ερωτική Θύελα» του Τζων Κασσαβέτη. Η εν λόγω διασκευή ενθουσίασε τον sir Laurence Olivier  που έσπευσε να αναθέσει στον Murray Macdonald να το ανεβάσει την θεατρική περίοδο 1956-57 στο «London Savoy Theatre», με τον πασίγνωστο Richard Attenborough στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

-/DIMIS ARGYROPOULOS
Στη συνέχεια, το έργο διασκευάστηκε από τον Γαλλορώσσο συγγραφέα Gabriel Arout - γνωστό για τις επιτυχείς θεατρικές διασκευές του σε κλασσικά ρωσσικά μυθιστορήματα, και στις 3 Σεπτεμβρίου 1959 ανέβηκε στο Παρίσι στο «Théâtre de la Michodière» με τίτλο «Gog et Magog» με τον Francois Perier  -γνωστό στο ελληνικό κοινό από την συμμετοχή του στο «Ζ» του Γαβρά, και τους Jaquelin Mailan, Rene Blancard, Teddy Bilis, Josette Harmina και Roger Carel όπου και παρουσιάστηκε επί 4 χρόνια σε περισσότερες από 1000 παραστάσεις.  

Το έργο έφτασε στην Ελλάδα -στη διασκευή του Arout- και ανέβηκε το 1960-61 στο θέατρο «Κεντρικόν»  με τίτλο «Ο δειλός κι ο τολμηρός» από τον αξέχαστο Δημήτρη Χορν, τον Κώστα Ρηγόπουλο, τη Σμάρω Στεφανίδου και τη Βούλα Χαριλάου. Από εντελώς άλλη διαδρομή, το έργο έφτασε από το Παρίσι στα χέρια του μεταφραστή, διασκευάστηκε επί το κωμικότερον…. και παρουσιάζεται με τίτλο «Σαν δυο σταγόνες». Λόγω του αστυνομικού ενδιαφέροντος του έργου, δεν αποκαλύπτονται στοιχεία της υπόθεσης.

Δ-Β , με αντικείμενο τον Πολιτισμό

Η Δ-Β είναι  μη κερδοσκοπική εταιρεία με αντικείμενο τον Πολιτισμό.  Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της -εκθέσεις, εκδόσεις, ομιλίες, αρχιτεκτονική, θέατρο- διοργανώνει, από το 1979, με συντονιστή τον Δημήτρη Βλάσση- κειμενογράφο, σκηνοθέτη και σκηνογράφο- και τους ταλαντούχους ερμηνευτές της Ομάδας Θεατρικής Άσκησης, θεατρικές παραστάσεις-πειράματα πάνω στο κλασσικό θέατρο, την αρχαία τραγωδία, το αμερικανικό μιούζικαλ, το θέατρο του Δρόμου, τους συγγραφείς του 20ου αιώνα, σε μουσικές διασκευές ελληνικών κινηματογραφικών κωμωδιών και στην επιθεώρηση.

Συντελεστές
Μετάφραση: Θ. Βλάσσης, διασκευή, σκηνοθεσία, σκηνογραφία: Δημήτρης  Βλάσσης, ζωγραφικά πανό: Βάσω Τρίγγα, μουσική: Γιάννης Παπαδημητρίου, φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα, διεύθυνση σκηνής Κώστας Παπαδόπουλος, επικοινωνία: Κατερίνα Παπαγιάννη.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (κατά σειράν εμφανίσεως): Κατερίνα Γεωργιάδου, Διδώ Δημητριάδου, Γιάννος Οικονομίδης, Αλεξάνδρα Μητσέλου, Κωστής Παπαδάκης, Μιχάλης Μανιάρας.

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή