Οι βιοδείκτες μπορεί να αποτελούν το κλειδί για την αντιμετώπιση του διαβήτη 

Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019 11:04
UPD:11:04
Shutterstock
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Την εφαρμογή μιας καινούργιας ερευνητικής μεθοδολογίας υπολογιστικών βιοδεικτών η οποία βασίζεται στη συνολική χαρτογράφηση της αναπτυσσόμενης περιοχής των βιοδεικτών για συγκεκριμένες νόσους και μπορεί να εφαρμοστεί στον διαβήτη και συγκεκριμένα στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου, προτείνουν οι ερευνητές του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab) του Ιονίου Πανεπιστημίου. 

Τα στάδια της προτεινόμενης ερευνητικής μεθοδολογίας είναι η ταυτοποίηση του συνόλου όλων των εμπλεκόμενων βιοδεικτών (π.χ. γλυκοποιημένη αιμοσφαιρίνη, φρουκτοζαμίνη, γλυκοποιημένη αλβουμίνη, βιοδείκτες σιέλου ή καρδιαγγειακοί, κ.ά), η ανάπτυξη υπολογιστικών εργαλείων που τους συνδυάζουν, η δημιουργία ενός μαθηματικού μοντέλου και η μελέτη της τελικής λύσης ή προσέγγισης της εξέλιξης της νόσου. 

Η νέα αυτή προσέγγιση μελέτης του διαβήτη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον καθηγητή Παναγιώτη Βλάμο σε ομιλία του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και  ενδείκνυται για νόσους, η εξέλιξη των οποίων βασίζεται σε μεγάλο πλήθος βιοδεικτών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, 1 στους 11 ανθρώπους παγκοσμίως ζουν με διαβήτη. Ωστόσο, 1 στους 2 διαβητικού, δηλαδή 212 εκατομμύρια άνθρωποι είναι αδιάγνωστοι με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την υγεία τους και κατ’ επέκταση για τη ζωή τους. Στη χώρα μας το ποσοστό των αδιάγνωστων φθάνει το 12%.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής, με τους νέους βιοδείκτες μπορεί να προσδιοριστεί ο κίνδυνος προδιαβήτη και η επακόλουθη εξέλιξη του διαβήτη. Για το λόγο αυτό, η αναγνώριση των νέων βιοδεικτών (biomarkers), για την αντιμετώπιση της νόσου είναι περισσότερο από αναγκαία. Με τη νέα μεθοδολογία οι επιστήμονες μπορούν να παράγουν δεδομένα υψηλής κλίμακας, δημιουργώντας ένα υπολογιστικό μοντέλο που προσομοιώνει τον βιολογικό μηχανισμό της νόσου και προχωρώντας στην πρόγνωση της εξέλιξής της με μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια. Με άλλα λόγια δεν μελετούν μεμονωμένους βιοδείκτες, αλλά χαρακτηριστικές ιδιότητες των συνόλων βιοδεικτών.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή