Οι Κούρδοι της Συρίας ζητούν διεθνές δικαστήριο για τα μέλη του ΙΚ

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019 16:06
UPD:16:11
REUTERS/RODI SAID
A- A A+

Έκκληση να δημιουργηθεί ένα διεθνές δικαστήριο, στο οποίο θα δικαστούν χιλιάδες ύποπτοι για τη συμμετοχή και τη δράση τους στο Ισλαμικό Κράτος, απηύθυναν οι Κούρδοι της Συρίας.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) κατέλαβαν το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στην Μπαγούζ την περασμένη εβδομάδα.

Η αραβοκουρδική συμμαχία ανακοίνωσε ότι αιχμαλώτισε περισσότερους από 5.000 τζιχαντιστές που πλέον κρατούνται σε φυλακές της αυτόνομης κυβέρνησης που έχουν εγκαθιδρύσει ντε φάκτο οι Κούρδοι στις περιοχές που ελέγχουν στη βορειοανατολική Συρία.

Οι κρατούμενοι είναι Σύροι και Ιρακινοί, αλλά και περίπου 1.000 αλλοδαποί, επεσήμανε ο Άμπντελ Κάριμ Όμαρ, αξιωματούχος της κυβέρνησης των Κούρδων.

Αρχικά, οι κουρδικές αρχές ζήτησαν από τις χώρες καταγωγής των τζιχαντιστών να τους δεχτούν πίσω. Καθώς όμως αυτό δεν φαίνεται εφικτό, οι Κούρδοι ζητούν πλέον τη δημιουργία του ειδικού διεθνούς δικαστηρίου.

Η δημιουργία ενός τέτοιου δικαστηρίου θα επιτρέψει «οι δίκες να γίνουν με δίκαιο τρόπο, βάσει του διεθνούς δικαίου και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της SDF και της αυτόνομης κουρδικής κυβέρνησης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή