Κ. Μητσοτάκης: Εκλογές και ευρωεκλογές είναι πακέτο εκλογικών αναμετρήσεων

Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019 23:36
UPD:21/03/2019 00:13
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Επίθεση στην κυβέρνηση για την «τροπολογία Κουντουρά», όπως τη χαρακτήρισε, εξαπέλυσε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «δεν συμμετέχει στη συναλλαγή».

Miλώντας σε εκδήλωση της Ν.Δ. για την «Ψήφο των Αποδήμων και το Φαινόμενο του Brain Drain/Brain Gain», ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι, σε συνεννόηση με τους βουλευτές που είναι και υποψήφιοι για την ευρωβουλή, «αποφασίσαμε ότι η Ν.Δ. δεν θα κάνει χρήση της "τροπολογίας Κουντουρά". Δεν θα παραμείνουν βουλευτές μέχρι να διαπιστώσουν αν μπορούν να εκλεγούν ευρωβουλευτές. Εμείς δεν το παίζουμε δίπορτο... Αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας είναι βαθιά ανήθικο και επιβεβαιώνει ότι υπήρξε πολιτική συναλλαγή για να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης και για να περάσει την Συμφωνία των Πρεσπών. Τώρα εξαργυρώνονται τα γραμμάτια. Τις συναλλαγές αυτές ας τις κάνουν μόνοι τους. Η Ν.Δ. έχει τον δικό της κώδικα αξιών, δεν συμμετέχει στην συναλλαγή» τόνισε.

Εκλογικός «αγώνας με δύο ημίχρονα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημασία των εκλογικών αναμετρήσεων του 2019, λέγοντας ότι «εκλογές και ευρωεκλογές είναι πακέτο εκλογικών αναμετρήσεων. Οι ευρωεκλογές θα είναι το πρώτο ημίχρονο ενός αγώνα με δύο ημίχρονα και η Ν.Δ. θα πρέπει να βάλει πολλά γκολ από το πρώτο ημίχρονο και να πετύχει μία ξεκάθαρη νίκη, που την επόμενη ημέρα κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα και των εθνικών εκλογών». Όπως είπε, «θα είναι η πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια που οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες και θα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν και να στείλουν ένα μήνυμα "ως εδώ" στον κ. Τσίπρα, αλλά στηρίζοντας ταυτόχρονα τη Ν.Δ. Γι αυτό δεν υπάρχει χαλαρή ή αδιάφορη ψήφος στις ευρωεκλογές» σημείωσε.

Παράλληλα, επανέλαβε τους τέσσερις λόγους για τους οποίους οι Έλληνες θα πρέπει να καταψηφίσουν την κυβέρνηση:

«Ο πρώτος λόγος είναι ότι είπε ψέματα στους Έλληνες πολίτες, τους εξαπάτησε, έταξε πράγματα που δεν τα έκανε. Ο δεύτερος είναι ότι έπνιξε τους Έλληνες στους φόρους. Ο τρίτος λόγος είναι η Συμφωνία των Πρεσπών, που κάθε μέρα παράγει αρνητικά τετελεσμένα, αποτελεί μέγιστο σφάλμα και βαριά εθνική υποχώρηση που σωρεύει νέα προβλήματα όπως η ταυτότητα των προϊόντων της Βορείου Ελλάδος που αμφισβητείται. Ο τέταρτος λόγος είναι ότι ο κ. Τσίπρας δίχασε τους Έλληνες με έναν τρόπο πρωτοφανή για τα δεδομένα της μεταπολίτευσης» απαρίθμησε.

Δύσκολη αλλά αναγκαία η αποβολή Ορμπάν

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε και στην απόφαση του ΕΛΚ να αναστείλει την συμμετοχή του κόμματος του Β. Ορμπάν. «Το ΕΛΚ πήρε μια γενναία και δύσκολη απόφαση» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «η Ν.Δ., ανοικτά και ξεκάθαρα, έστειλε επιστολή που έλεγε ότι δεν μπορεί να δεχόμαστε στις τάξεις μας ένα κόμμα που μιλά για ανελεύθερη δημοκρατία και που η πολιτική του στο μεταναστευτικό αναιρεί τις αρχές της υπευθυνότητας και αλληλεγγύης της Ε.Ε.». Όπως είπε, έτσι ακυρώνεται και μία φιλολογία που χρησιμοποιεί ο κ. Τσίπρας, που προσπαθεί να ταυτίσει τη Ν.Δ. και τον ίδιο με τον κ. Ορμπάν. Αντίθετα, συμπλήρωσε, «ο κ. Ορμπάν μοιάζει με τον κ. Τσίπρα στις τακτικές της ανελεύθερης δημοκρατίας που εφαρμόζει στην υπονόμευση του κράτους δικαίου και της διάκρισης των εξουσιών».

Έκκληση στους Έλληνες του εξωτερικού

Απευθυνόμενος στο κοινό που είναι Έλληνες που ζουν στις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Προσβλέπω στη δική σας ενεργή συμμετοχή στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Παρακαλούμε όσοι δεν έχετε τη βεβαιότητα ότι θα έλθετε στην Ελλάδα για να ψηφίσετε, να εγγραφείτε στους σχετικούς καταλόγους μέχρι την 29η Μαρτίου, ώστε να έχετε τη δυνατότητα να ψηφίσετε στις ευρωεκλογές. Αν μπορείτε να κατεβείτε να ψηφίσετε, να το κάνετε, γιατί η εκλογική αναμέτρηση αφορά και τις τοπικές εκλογές, στις οποίες η Ν.Δ. έχει δώσει πολιτικό χρώμα. Όποτε και αν έλθει η ώρα για τις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, η Ν.Δ. είναι έτοιμη, μακάρι να γίνουν ακόμη και σε έναν μήνα. Η εκλογική μάχη θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και θα είναι η τελευταία φορά που θα χρειαστεί να έλθετε στην Ελλάδα. Θα δώσετε απάντηση στον εμπαιγμό της κυβέρνησης, που μιλάει για την ψήφο των αποδήμων, αλλά στην πράξη δεν κάνει τίποτε για να ψηφίσετε στον τόπο διαμονής σας» ανέφερε.

Όπως υπογράμμισε, η Ν.Δ. έχει καταθέσει νομοθετική πρόταση «ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη» για το πώς οι απόδημοι μπορούν να ψηφίσουν στις πρεσβείες και τα προξενεία. «Θα το κάνει μέσα στους πρώτους έξι μήνες της διακυβέρνησής της» υποστήριξε.

«Η Ν.Δ. κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε υπερήφανος ως επικεφαλής της παράταξης που έβαλε τη χώρα στην Ε.Ε. «Είμαι υπερήφανος που η Ε.Ε. τίμησε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με μία γέφυρα που φέρει το όνομά του... Και είμαι περήφανος που ερχόμενος πέρασα και από την αίθουσα Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος υπέγραψε τη συμφωνία του Μάαστριχτ, που έβαλε το θεμέλιο για την ενοποίηση της Ευρώπης» είπε. Όπως πρόσθεσε, εάν πριν από 40 χρόνια η Ν.Δ. έβαλε τη χώρα στην Ε.Ε., πριν από τέσσερα χρόνια η Ν.Δ. κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Θύμισε τη δύσκολη συγκυρία, υπό την ηγεσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που η Ν.Δ. πήρε μία δύσκολη απόφαση που γνώριζε ότι έχει πολιτικό κόστος: «Κάναμε το σωστό για την πατρίδα, χωρίς την ψήφο της Ν.Δ., η Ελλάδα δεν θα ήταν σήμερα στην Ευρώπη, κόντρα στον λαϊκισμό του κ. Τσίπρα. Με αυτές τις αξίες δίνουμε και τώρα τη μάχη για την Ευρώπη που θέλουμε» σημείωσε. Αναφέρθηκε και στο ευρωψηφοδέλτιο, λέγοντας ότι «κάνουμε έναν επιτυχημένο συνδυασμό εμπειρίας και ανανέωσης στο ψηφοδέλτιο», που έχει την τιμή να είναι επικεφαλής ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

«Ιδιαίτερα σημαντικές οι ευρωεκλογές»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στη σημασία των ευρωεκλογών, λέγοντας ότι «οι εκλογές αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς η Ευρώπη αμφισβητείται στον πυρήνα της από λαϊκιστές, είτε από δεξιά, είτε από αριστερά. Αμφισβητείται, όμως, και από τους ίδιους τους πολίτες. Ωστόσο, η Ευρώπη ήταν είναι και θα παραμείνει το κοινό μας σπίτι. Εγώ θα αγωνιστώ για μία ισχυρή Ελλάδα σε μία ισχυρή και καλύτερη Ευρώπη» τόνισε.

Αναφέρθηκε και στο πρόγραμμά του, λέγοντας ότι θα επιδιώξει ρυθμούς ανάπτυξης του 4% και το συνέδεσε με το brain drain. Mε αυτούς τους ρυθμούς, όπως είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ., η Ελλάδα θα χρειαστεί, εκτός από οικονομικό κεφάλαιο και ανθρώπινο κεφάλαιο, και να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των ανθρώπων που έφυγαν γιατί δεν έβρισκαν δουλειά ή καλά αμειβόμενη εργασία. Η δημιουργία θέσεων εργασίας ώστε να μη φεύγουν οι Έλληνες αλλά και να επιστρέψουν όσοι έφυγαν είναι ο βασικός στόχος της Ν.Δ., «να υπάρξουν ευκαιρίες» είπε. «Αυτό μπορεί να γίνει, αρκεί να υιοθετήσουμε μία πολιτική που θα φέρει επενδύσεις και θα δημιουργήσει νέες δουλειές» επισήμανε. Αναφέρθηκε και στην επίσκεψή του στο Ελληνικό, που θα έπρεπε σήμερα, όπως είπε, να δουλεύουν 50.000 άνθρωποι σε ένα έργο που θα μπορούσε να αλλάξει την όψη της Αθήνας και της Ελλάδας. «Χαμηλότεροι φόροι και εισφορές περισσότερες επενδύσεις, δημιουργία θέσεων εργασίας είναι το μήνυμα που πρέπει να θυμάστε» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε σχέση με την Ε.Ε., είπε ότι θα προτείνει ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και θα διεκδικήσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και πρόσθεσε ότι στον δρόμο προς τις εκλογές «θα ξεδιπλώσουμε το τολμηρό πρόγραμμά μας».

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τα στελέχη για τη στήριξή τους. «Μείναμε όρθιοι σε πολύ δύσκολες συγκυρίες. Η Ν.Δ. δεν ακολούθησε την πορεία του αντιπάλου μας - του ΠΑΣΟΚ - και σήμερα έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα στην Ε.Ε. Θέλουμε πίσω ανθρώπους που μας ψήφισαν κι απομακρύνθηκαν, αλλά και ανθρώπους που δεν μας ψήφισαν ποτέ. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι, όπως η προηγούμενη γενιά μάς παρέδωσε μία ευρωπαϊκή Ελλάδα, και εμείς θα ξαναχτίσουμε την Ελλάδα σε γερά θεμέλια, θα ξανακάνουμε την Ελλάδα ισχυρή και χαρούμενη στην Ευρώπη γιατί αξίζουμε καλύτερα» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή