Στον ΟΗΕ η ρηματική διακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας

Συγχαρητήρια Γκουτέρες σε Αθήνα και Σκόπια
Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019 06:39
UPD:14:19
REUTERS/Denis Balibouse
A- A A+

Την «επίσημη κοινοποίηση με την οποία τίθεται από 12ης Φεβρουαρίου σε εφαρμογή η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία μεταξύ άλλων εκφράζει την συμφωνία των πλευρών για το όνομα "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας"» έλαβε ο Αντόνιο Γκουτέρες, όπως ανακοίνωσε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας), ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ.

Σε ανακοίνωσή του ο Στεφάν Ντουζαρίκ αναφέρει ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ «καλωσορίζει αυτή την εξέλιξη, η οποία διευθετεί την μακρά διένεξη μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων και καταδεικνύει ότι ακόμη και φαινομενικά δυσεπίλυτα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου και πολιτικής βούλησης».

Προσθέτει ακόμη ότι ο γενικός γραμματέας συγχαίρει τις δύο χώρες και τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ «για την αποφασιστικότητά τους να δημιουργήσουν ένα όραμα που κοιτά προς τα μπρος για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τη συμφιλίωση στην περιοχή των Βαλκανίων και πέραν αυτής». Εκφράζει παράλληλα την ευγνωμοσύνη του προς τον προσωπικό του απεσταλμένο, Μάθιου Νίμιτς, «για την αταλάντευτη δέσμευση και την αφοσίωσή του στη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων».

EURONEWS
Καταλήγοντας, η ανακοίνωση του εκπροσώπου του κ. Γκουτέρες αναφέρει ότι ο γ.γ. καλεί τα κράτη-μέλη, τους περιφερειακούς και οργανισμούς και άλλους διεθνείς εταίρους να υποστηρίξουν τα ιστορικά βήματα τα οποία τα μέρη έχουν αναλάβει.

Νωρίτερα, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ενημερωθεί επίσημα από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ είπε πως τα Ηνωμένα Έθνη θα προχωρήσουν πολύ προσεκτικά στα διαδικαστικά και αναμενόταν αργότερα εντός της ημέρας σχετική ανακοίνωση. Ο ίδιος σημείωσε ότι θα εξετάσουν όλες τις διοικητικές διαδικασίες για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών.

«Αναμένω ότι θα έχω κάτι πιο επίσημο να σας πω αργότερα το απόγευμα σήμερα. Αναμένουμε να φτάσουν στους σωστούς ανθρώπους τα επίσημα έγγραφα», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή