Και επισήμως αυτοκέφαλη η Εκκλησία της Ουκρανίας

Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018 17:48
UPD:18:03
REUTERS/GLEB GARANICH
A- A A+

Την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας ανακήρυξε το συμβούλιο των Ανώτατων Ιερωμένων, επισφραγίζοντας τη ρήξη του Κιέβου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Μόσχας. 

Μάλιστα, κατόπιν ειδικής ψηφοφορίας, το συμβούλιο εξέλεξε τον Μητροπολίτη Περεγιασλάβ και Μπίλα Τσέρκβα, Επιφάνιο, ως τον ηγέτη της νέας ανεξάρτητης Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην ουκρανική Εκκλησία έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Πατριαρχείου της Μόσχας, στο οποίο μέχρι πρότινος υπαγόταν η Εκκλησία της Ουκρανίας.

REUTERS/GLEB GARANICH

Μετά το πέρας της συνεδρίασης του συμβουλίου, ο ηγέτης της νέας Εκκλησίας και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, απηύθυναν κοινό μήνυμα προς τον ουκρανικό λαό, έξω από τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, στο Κίεβο.

«Σήμερα κερδίζουμε την πνευματική ανεξαρτησία μας, η οποία μπορεί να συγκριθεί με επίτευξη πολιτικής ανεξαρτησίας» τόνισε μεταξύ άλλων, ο Ουκρανός πρόεδρος.

EURONEWS

Και πρόσθεσε: «Η Ουκρανία κόβει τους δεσμούς που την συνδέουν με την Ρωσική Αυτοκρατορία και δεν πρόκειται ποτέ να ξαναγίνει το κανονικό έδαφος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο εντάσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, μετά και το περιστατικό στη Θάλασσα του Κερτς και την κατάσχεση τριών ουκρανικών πλοίων.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή