Γαλλία: Επί ποδός 90.000 αστυνομικοί- 34 συλλήψεις

Σάββατο, 08 Δεκεμβρίου 2018 09:11
UPD:10:42
REUTERS/STEPHANE MAHE

The message "Macron Resign" is seen on the Arc de Triomphe as protesters wearing yellow vests, a symbol of a drivers' protest against higher diesel taxes, demonstrate at the Place de l'Etoile in Paris, France, December 1, 2018. REUTERS/Stephane Mahe

A- A A+

Περίπου 90.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός στο Παρίσι, ενώ οι αρχές έχουν τεθεί σε συναγερμό σε ολόκληρη τη Γαλλία, όπου έχουν προγραμματιστεί νέες μαζικές διαδηλώσεις του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων. Τεθωρακισμένα οχήματα έχουν επιστρατευθεί προκειμένου να διαλύσουν τα πιθανά οδοφράγματα. 

Όπως σχολίασε ο γενικός διευθυντής της χωροφυλακής Ρισάρ Λιζουρέ πρόκεται για άνευ προηγουμένη κινητοποίηση, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών φοβάται πως «τα ακραία στοιχεία θα επιδιώξουν να κινητοποιηθούν».

Τριάντα τέσσερις άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση, οι περισσότεροι στο Παρίσι. Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους που έφθαναν στην πρωτεύουσα από άλλες περιοχές και στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν μάσκες, σφενδόνες, σφυριά, ή ακόμη και κομμάτια πλακόστρωτου οδών όπως ανέφεραν πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο. 

Για σήμερα, Σάββατο, κλειστός θα παραμείνει ο Πύργος του Άιφελ, καθώς επίσης αρκετά μουσεία, θέατρα και βιβλιοθήκες στη γαλλική πρωτεύουσα, που μοιάζει να βρίσκεται σε «κατάσταση πολιορκίας», όπως σχολιάζουν γαλλικά μέσα. 

Ταξιδιωτικές οδηγίες και συμβουλές εκδίδουν ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες συστήνουν στους πολίτες τους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση υπό τον φόβο να ξεσπάσουν νέες ταραχές αυτό το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι, την ώρα που οι Αμερικάνοι ενθαρρύνονται να κρατήσουν «χαμηλό προφίλ».

Το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων πυροδότησαν τα σχέδια για επιβολή φόρου στα καύσιμα. Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και πολύ πέραν των γαλλικών συνόρων, στις ΗΠΑ, τον Καναδά και αλλού. Οι πράσινοι φόροι έχουν αναδειχθεί σε «κόκκινο πανί», καθώς οι κυβερνήσεις και οι πολιτικές ελίτ έχουν αποτύχει να εξηγήσουν στους πολίτες την αναγκαιότητά τους. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP, Reuters 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή