ΟΗΕ: Ζωντανές οι ελπίδες επίλυσης του Κυπριακού

Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018 00:07
UPD:00:09
REUTERS/Denis Balibouse

Ζωντανές παραμένουν οι προοπτικές μιας συνολικής διευθέτησης μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, όπως αναφέρεται σε ανεπίσημο έγγραφο έκθεσης του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού.

«Έχοντας ενημερωθεί από τις διαβουλεύσεις της ειδικής απεσταλμένης, καθώς και τις δικές μου συζητήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, πιστεύω ότι οι προοπτικές μιας συνολικής διευθέτησης μεταξύ των κοινοτήτων του νησιού παραμένουν ζωντανές» εκτιμάει ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, στο σχετικό έγγραφο.

Και προσθέτει: «Παρατηρώ ξεκάθαρα ότι η συνεχής στήριξη για έναν ορίζοντα ατέρμονης διαδικασίας χωρίς αποτέλεσμα, βρίσκεται πίσω μας, όχι μπροστά μας».

«Σημειώνω την ευρεία συναίνεση ότι ένα αμετάβλητο status quo -όπως δηλαδή η έλλειψη επίλυσης του Κυπριακού- δεν είναι βιώσιμο. Πιστεύω ότι όλοι οι Κύπριοι αξίζουν ένα κοινό μέλλον, το οποίο μόνον ένα πράγμα μπορεί να φέρει: μια διαρκής συμφωνία που θα επιτευχθεί εντός ενός ξεκάθαρου ορίζοντα» σπεύδει να προσθέσει.

Ο κ. Γκουτέρες κάνει επιπλέον, αναφορά στο πλαίσιο των έξι σημείων που πρότεινε τον περασμένο Ιούνιο, και αναγνωρίζει ότι πιθανόν να απαιτείται η διατύπωση και νέων ιδεών.

«Αναγνωρίζω επίσης ότι μπορεί να χρειαστούν επιπλέον νέες ιδέες για να καρποφορήσει μία νέα προσπάθεια. Επιπλέον, έχω τη σθεναρή πεποίθηση, ότι η πορεία προς τα εμπρός πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, με μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης και με εστίαση στο να αδράξουμε την προθυμία των δύο πλευρών να διαπραγματευτούν».

Υπό το πρίσμα αυτό, συνεχίζει ο επικεφαλής του ΟΗΕ, «αντιλαμβάνομαι ότι είναι προς το συμφέρον όλων να συμμετάσχουν σε μια τέτοια προσπάθεια, και πριν ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις, θα αναθέσω στην κυρία Λουτ να συνεχίσει τις συζητήσεις, για να εκτιμήσει την πραγματική έκταση της σύγκλισης σε βασικά θέματα και την προθυμία να ενσωματώσουν οι πλευρές, νέες προτάσεις ως μέρος μιας συνολικής λύσης».

Ξεκαθαρίζει πως πριν από την επανάληψη των ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων, «οι πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν πάνω στους όρους αναφοράς που θα αποτελέσουν την αφετηρία συναίνεσης για μία πιθανή διαπραγματευτική ολοκλήρωση του κυπριακού προβλήματος».

Καταλήγοντας, ο Γκουτέρες προτρέπει τα εμπλεκόμενα μέρη να κινητοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους και τη δέσμευσή τους, βοηθώντας τις δύο κοινότητες να κατανοήσουν και να υποστηρίξουν τον στόχο μιας βιώσιμης λύσης. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή