Κλειστά σήμερα τα Μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι

Δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και συζήτηση με συνδικαλιστές
Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 11:13
UPD:18:51
REUTERS/MICHALIS KARAGIANNIS

Κλειστοί παραμένουν σήμερα οι αρχαιολογικοί χώροι και τα Μουσεία της χώρας λόγω της απεργίας των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού. Κλειστός είναι και ο αρχαιολογικό χώρος της Ακρόπολης.   

Κλειστοί παραμένουν σήμερα οι αρχαιολογικοί χώροι και τα Μουσεία της χώρας λόγω της απεργίας των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού. Κλειστός είναι και ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης.   

Οι επισκέπτες που φτάνουν εκεί βρίσκουν κλειδωμένη την είσοδο καθώς και το πανό που έχουν αναρτήσει οι απεργοί.  Η ομοσπονδία των εργαζόμενων στο υπουργείο  ζητά να δοθεί στη δημοσιότητα ο πλήρης κατάλογος των μνημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που παραδόθηκαν στο Υπερταμείο και οι όροι της παράδοσής τους.  

«Ο λόγος της απεργιακής αυτής κινητοποίησης είναι η παραχώρηση - παράδοση κτηρίων Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο που δημιουργήθηκε για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους προς τους δανειστές της χώρας» αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, η οποία ζητά άμεση συνάντηση με την πολιτική ηγεσία «όχι απλά για τη θεσμική κατοχύρωση της άρσης της παράδοσης αλλά και για τη δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου που θα κάνει αδύνατη στο μέλλον παρόμοια προσπάθεια παραχώρησης κυριότητας αλλά και διαχείρισης».  

Η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά χαρακτήρισε «ασύμβατη» την απεργία, διότι όπως είπε: «κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι συνηγορούν όχι υπέρ της δημόσιας προστασίας τους, αλλά αντίθετα, γίνονται μπούμερανγκ, ευνοώντας επιχειρήματα και σχέδια που έχουν εκφραστεί υπέρ της ιδιωτικής φύλαξης».

Δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και συζήτηση με συνδικαλιστές

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Στρατής πήγαν σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, ο οποίος παραμένει κλειστός λόγω της απεργιακής κινητοποίησης που προκήρυξε η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ.

«Ήρθα γιατί είναι υποχρέωσή μου να είμαι παρούσα», ανέφερε η Μυρσίνη Ζορμπά και επανέλαβε ότι δεν έχει υπάρξει καμία μεταβίβαση ακινήτων πολιτιστικού ενδιαφέροντος στο λεγόμενο Υπερταμείο. Η υπουργός υπενθύμισε τις σχετικές ανακοινώσεις των υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών και εξήγησε ότι «μετά το πρώτο βήμα της εξαίρεσης των ακινήτων έχουμε περάσει στη δεύτερη και πιο συγκεκριμένη φάση με τον πλήρη κατάλογο των ακινήτων». Στο επόμενο διάστημα, όπως ανέφερε, «θα έχουμε έναν ονομαστικό κατάλογο όλης της περιουσίας της πολιτιστικής κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού».

Η κα Ζορμπά σχολίασε ότι επισκέπτες που έχουν βγάλει ηλεκτρονικό εισιτήριο από προηγούμενες ημέρες θα μείνουν εκτός αρχαιολογικών χώρων. Διερωτήθηκε δε αν αυτό συνιστά προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, σημειώνοντας ότι «οι κλειστές πόρτες πληγώνουν την πολιτιστική κληρονομιά». Στο ερώτημα αν θα υπάρξει διάλογος με τους εργαζομένους, η κα Ζορμπά απάντησε «φυσικά και θα υπάρξει, αν το θέλουν», καθώς «είμαστε πάντοτε ανοιχτοί στον διάλογο».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Κώστας Στρατής δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει μεταβιβαστεί ούτε πρόκειται να μεταβιβαστεί κανένας αρχαιολογικός χώρος, κανένα μουσείο, κανένα μνημείο, γενικά κανένα ακίνητο, το οποίο εξυπηρετεί τον δημόσιο σκοπό της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Η υπουργός και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού μπήκαν αργότερα στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, όπου είχαν προσυγκέντρωση τα σωματεία της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, και είχαν μια σύντομη συζήτηση με όσους εργαζομένους βρίσκονται εκείνη την ώρα σ’ αυτόν.

Πολιτική ηγεσία και εκπρόσωποι εργαζομένων συμφώνησαν να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή