Ποια κείμενα θα υπογραφούν κατά την 6η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018 06:57
UPD:07:11
A- A A+

Με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη η 6η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, στην Ελούντα της Κρήτης.

Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ομογένειας, ο yφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και ο υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Από τις 10:00 μέχρι τις 11:30 θα λάβουν χώρα τρεις διμερείς συναντήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και του προέδρου της Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Αναστασιάδη θα εστιάσει στη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας εν όψει της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ, στις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό και στον συντονισμό των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριμερών και πολυμερών σχημάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αιγύπτιο πρόεδρο θα εστιάσει στις περιφερειακές εξελίξεις, στη διμερή οικονομική συνεργασία (ειδικά επέκταση των ελληνικών εξαγωγών και ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο δεδομένης της δημιουργίας του «Νέου Καΐρου» και την κατασκευή της δεύτερης Διώρυγας του Σουέζ) και στις διαβουλεύσεις για οριοθέτηση της ΑΟΖ.       

Στις 11:30 oι επικεφαλής των τριών αποστολών θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση. Στη συνέχεια, συνοδευόμενοι από τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας, θα συζητήσουν ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και σχέσεις Ε.Ε. - Αιγύπτου.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν διμερείς και τριμερείς συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Ενέργειας, Ψηφιακής Πολιτικής, Οικονομίας και Ομογένειας.

Τέλος, θα λάβει χώρα διευρυμένο γεύμα εργασίας των τριών αντιπροσωπειών το οποίο θα εστιάσει στην τριμερή συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, της ψηφιακής πολιτικής, του περιβάλλοντος και της ομογένειας.

Η Σύνοδος, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο και τον αναβαθμισμένο ρόλο που οι τριμερείς και πολυμερείς πρωτοβουλίες τους έχουν αποκτήσει στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την περιοχή.  

Κατά την 6η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου πρόκειται να υιοθετηθεί «Κοινή Δήλωση» και να υπογραφούν τα εξής κείμενα:

  1. Διμερής Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης Ελλάδας - Αιγύπτου.
  2. Επιστολή Προθέσεων μεταξύ της Egyptian Countryside Development Company (ECDC) και του Group of Companies (GKI ) από την Κύπρο για συνεργασία στον Γεωργικό Τομέα.
  3. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Εκπαίδευσης.
  4. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας  στον Τομέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας.
  5. Τριμερές Μνημόνιο   Συνεργασίας  με αντικείμενο  την Τεχνική Συνεργασία Τελωνείων.
  6. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Φορέων Προώθησης Επενδύσεων (Enterprise Greece με αντίστοιχους φορείς Κύπρου - Αιγύπτου).

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή