Διακυβεύεται το μέλλον της γερμανικής κυβέρνησης

Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2018 19:04
UPD:23:29
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE
A- A A+

Μετά τις πολυήμερες συζητήσεις για τον Μάασεν, οι πρόεδροι των τριών κυβερνητικών κομμάτων (CDU, CSU και SPD) συμφώνησαν να ασχοληθούν ξανά με την υπόθεση. Όπως ανακοίνωσε η καγκελάριος και πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, Άγκελα Μέρκελ, «εντός του Σαββατοκύριακου» θα αναζητήσει με την πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών, Αντρέα Νάλες, και τον πρόεδρο των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ, μια «κοινή βιώσιμη λύση».

Μόλις την Τρίτη, οι τρεις πολιτικοί είχαν συμφωνήσει την παύση του κ. Μάασεν από τη θέση του προέδρου της μυστικής υπηρεσίας που δραστηριοποιείται στο εσωτερικό της χώρας. Αιτία αποτέλεσαν οι εκτιμήσεις του για την ακροδεξιά βία στην ανατολικογερμανική πόλη Κέμνιτς, οι οποίες βρίσκονταν σε αντίθεση μ’ αυτές της καγκελαρίου, υποβαθμίζοντας τα πρόσφατα γεγονότα. 

Μετά από επιμονή του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής του CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, οι Άγκελα Μέρκελ και Αντρέα Νάλες συμφώνησαν στη μεταπήδηση του Χανς-Γκέοργκ Μάασεν στο υπουργείο Εσωτερικών και την αναβάθμισή του σε θέση υφυπουργού. Ο Μάασεν θα αντικαθιστούσε τον μοναδικό από τους οκτώ υφυπουργούς, που ανήκει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Αγανάκτηση στους Σοσιαλδημοκράτες

Ο συμβιβασμός προκάλεσε αγανάκτηση και οργή στην κομματική βάση του SPD. Ηγετικά στελέχη του κόμματος εξέφρασαν δημόσια τη διαφωνία τους. Η κομματική οργάνωση του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, η οποία είναι και η σημαντικότερη, απείλησε με ψήφισμα που να καταδικάζει τη συμβιβαστική λύση. Προκειμένου να αποτρέψει ενδεχόμενη ήττα στη συνεδρίαση του προεδρείου του SPD, τη Δευτέρα, η Νάλες επικοινώνησε με την Μέρκελ και τον Ζεεχόφερ.

Η προθυμία των δύο να δεχτούν την επαναδιαπραγμάτευση της υπόθεσης Μάασεν έχει πολλούς λόγους. Σε δημοσκοπήσεις, μια μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών δεν θέλει ούτε την παραμονή του στο αξίωμα που διέθετε, ούτε την αναβάθμισή του ως υφυπουργός.

Την ίδια ώρα, στους Σοσιαλδημοκράτες αυξάνεται η επιθυμία στελεχών και μελών να αποχωρήσει το κόμμα τους από τον μεγάλο συνασπισμό. Η διάθεση αυτή τροφοδοτείται από τις συνεχιζόμενες αντιπαραθέσεις με τον Χορστ Ζεεχόφερ, είτε στο προσφυγικό είτε τώρα στην υπόθεση Μάασεν. Αυτή τη διάσταση αναδεικνύει και η γενική γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών, Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, σε ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε χθες το βράδυ στα 420.000 κομματικά μέλη. Ήταν το δεύτερο email εντός τριών ημερών για την ίδια υπόθεση.

Σύμφωνα με τη γ.γ. του CDU, το ζητούμενο είναι, ούτε λίγο ούτε πολύ, το μέλλον του μεγάλου συνασπισμού. Όπως ενδεικτικά γράφει, οι συνομιλίες θα πρέπει να αξιοποιηθούν «για να διευκρινιστεί αν όλοι οι κυβερνητικοί εταίροι μπορούν να συσπειρωθούν γύρω από την κοινή εντολή».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή