Αλ. Τσίπρας: Θεμέλιο νέας προοπτικής η συνεργασία με ΗΠΑ

Σάββατο, 08 Σεπτεμβρίου 2018 11:50
UPD:15:24
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Οι ΗΠΑ θέλουμε να είναι και θα είναι αρωγός της προσπάθειας μας να δώσουμε μια νέα πνοή στην ελληνική οικονομία» τόνισε ο κ. Τσίπρας. Είπε επίσης ότι «η Ελλάδα παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε μια εύθραυστη ευρύτερη περιοχή» και υπογράμμισε ότι «ως πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και ως χώρα που μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή, ανοίγει τις πύλες της στη νέα εποχή».

A- A A+

Η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ θα αποτελέσει το καλύτερο θεμέλιο μιας νέας προοπτικής, τόσο για τη χώρα μας, όσο και για την ευρύτερη περιοχή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στα εγκαίνια του περιπτέρου των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ.

«Οι ΗΠΑ θέλουμε να είναι και θα είναι αρωγός της προσπάθειας μας να δώσουμε μια νέα πνοή στην ελληνική οικονομία» τόνισε ο κ. Τσίπρας. Είπε επίσης ότι «η Ελλάδα παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε μια εύθραυστη ευρύτερη περιοχή» και υπογράμμισε ότι «ως πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και ως χώρα που μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή, ανοίγει τις πύλες της στη νέα εποχή».

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι στο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον συζήτησε με τον Ντόναλντ Τραμπ για τη σημασία που θα είχε να φιλοξενήσει ως τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ η πρώτη ΔΕΘ μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. Σημείωσε επίσης ότι «αφήνουμε πίσω μας την ύφεση και τη λιτότητα και μπορούμε πλέον να ξεδιπλώσουμε τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας».

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γούιλμπουρ Ρος τόνισε ότι μια ευρεία γκάμα βιομηχανιών είναι έτοιμες να συνεργαστούν με τις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να ικανοποιήσουν τους οικονομικούς στόχους προς όφελος των δύο λαών. «Έχουμε τρομερή δυνατότητα να διευρύνουμε περαιτέρω τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών προς όφελος της Ελλάδας», σημείωσε ο κ. Ρος κάνοντας αναφορά και στον τομέα της Ενέργειας.

Περιοδεία στα περίπτερα της ΔΕΘ με... μπάσκετ και ΠΑΟΚ

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός περιόδευσε σε περίπτερα στον χώρο της έκθεσης. Επισκέφθηκε μεταξύ άλλων το περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων, έχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, ενώ δοκίμασε και τις ικανότητές του στο μπάσκετ, σε γήπεδο εντός των εγκαταστάσεων του εκθεσιακού κέντρου. 

Μεταξύ των σταθμών του ήταν τα περίπτερα των ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, υπουργείου Εργασίας, υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, ΑΠΘ, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ΕΛΤΑ, υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ΚΑΘ ΑΕ, ΔΕΗ κα. Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε και το περίπτερο 12, όπου φιλοξενείται το θεματικό πάρκο «Ψηφιακή Ελλάδα» με 130 ελληνικές startups, και συνομίλησε με νέους επιχειρηματίες.

Κατά τη συνάντησή του με τη διοίκηση της ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ιστορική συγκυρία, καθώς, όπως είπε, μέχρι τώρα οι πρωθυπουργοί παρουσίαζαν τα σχέδιά τους προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις των δανειστών, ενώ φέτος ο ίδιος έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο, στο πλαίσιο βεβαίως που έχει συμφωνηθεί και που είναι τι ίδιο για όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. που βγήκαν από μνημόνια.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το όραμά του για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία είναι να αποτελέσει την καρδιά της βιομηχανικής και οικονομικής ανασυγκρότησης και η Θεσσαλονίκη να γίνει η καρδιά της βαλκανικής συνανάπτυξης. Ο Πρωθυπουργός είπε πως η υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών θα δώσει την ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη να αναπτυχθεί σε μια διαφορετική κατεύθυνση κα να γίνει η πραγματική οικονομική και εμπορική πρωτεύουσα των Βαλκανίων.

Κατά την επίσκεψή του στη ΔΕΘ, υπάλληλοι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ χάρισαν στον Πρωθυπουργό μια φανέλα με το νούμερο 19, πάνω στην οποία ήταν γραμμένο το επίθετο του, καθώς και μια αναμνηστική πλακέτα. Επίσης, χάρισαν και στον πρεσβευτή των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, που συνόδευε τον πρωθυπουργό στα περίπτερα της ΔΕΘ, μία φανέλα με το νούμερο 26, καθώς τα δύο νούμερα μαζί συμβολίζουν το 1926, έτος ίδρυσης του Δικεφάλου του Βορρά. Κατά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο περίπτερο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ φίλαθλος τον ρώτησε τι θα γίνει «με το γήπεδο και το πρωτάθλημα που μας υποσχέθηκες» και τον πρωθυπουργό να απαντά: «Δεν το ξαναλέω για το πρωτάθλημα, γιατί θα γκρινιάζουν. Για το γήπεδο, όλα θα γίνουν».

Στις 7.00 μ.μ. ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στην τελετή εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», ενώ αύριο Κυριακή στη 1 μ.μ. θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στον ίδιο χώρο.

«Συνολικό στρατηγικό σχέδιο» στην ατζέντα του Αλ. Τσίπρα

Όπως έχει αναγγείλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει ένα «συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την Ελλάδα της νέας εποχής» και ένα πακέτο μέτρων για την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που θα προκύψει το 2018, το 2019 και το 2020 και αφορούν σε φοροελαφρύνσεις, εισφοροελαφρύνσεις και μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Χθες Παρασκευή, κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν στο Reuters ότι η κυβέρνηση θα κάνει στροφή σε πιο αναπτυξιακή πολιτική, αλλά είναι αποφασισμένη να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που επικαλείται το πρακτορείο, «κανένα από τα μέτρα (που θα ανακοινωθούν από τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ) δεν θα θέσει σε κίνδυνο το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ».

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην τήρηση των δεσμεύσεων απέναντι στους θεσμικούς πιστωτές της και στις στενά πολιτικές ανάγκες που διαμορφώνει για τον ΣΥΡΙΖΑ το προεκλογικό έτος 2019.  

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, εμμέσως πλην σαφώς και μέσα από σχετικές τοποθετήσεις τους, επισημαίνουν το γεγονός ότι είναι λογικό σε αυτήν τη φάση των εξελίξεων η ελληνική κυβέρνηση να επιθυμεί να ενισχύσει το λεγόμενο κοινωνικό της προφίλ. Εξάλλου, μέχρι ενός σημείου, μια αντίστοιχη εξέλιξη θα ενίσχυε και τα επιχειρήματα της Ευρωζώνης υπέρ ενός κλίματος «success story» γύρω από την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, όμως, υπογραμμίζουν ότι οι αγορές παρακολουθούν στενά και πως μηνύματα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής χαλάρωσης δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ελλάδας, ούτε της Ευρωζώνης.

Σημειωτέον, αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας, επιστρέφουν στην Αθήνα οι θεσμοί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κλίμα που θα διαμορφώσουν ή δεν θα διαμορφώσουν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή