Πέθανε η Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου

Υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρύτανης και εμβληματική μορφή του κινήματος για την ισότητα των γυναικών
Σάββατο, 01 Σεπτεμβρίου 2018 12:02
UPD:17:35
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛ
A- A A+

Με πολιτική κηδεία κηδεύτηκε σήμερα η Αλίκη Γιωτοπούλου- Μαραγκοπούλου, η οποία πέθανε χθες σε ηλικία 101 χρόνων.

Η Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρύτανης, καθηγήτρια Εγκληματολογίας και εμβληματική μορφή του κινήματος για την ισότητα των γυναικών.

Ήταν μέλος της επιστημονικής επιτροπής που συνέταξε το νόμο 1329/1983, ορόσημο για τα δικαιώματα της γυναίκας στην Ελλάδα. Κόρη του νομικού Παναγιώτη Γιωτόπουλου, το 1976 εξελέγη τακτική καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Ανακριτικής στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και διατέλεσε δυο φορές πρύτανης του ιδρύματος.

Επί 80 χρόνια ήταν μέλος του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.

Η κηδεία έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Συλλυπητήρια μηνύματα

«Η Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου μας αφήνει, ως θεσμική και πολιτική παρακαταθήκη, μιαν εμβληματική ακαδημαϊκή πορεία και έναν συνεπή - κατ’ εξοχήν δε ασυμβίβαστο- αγώνα υπεράσπισης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» ανέφερε σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

«Η Αλίκη Γιωτοπούλου -Μαραγκοπούλου έφυγε από τη ζωή αφήνοντας παρακαταθήκη τους εμβληματικούς αγώνες της για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια του στην οικογένειά της. «Διακεκριμένη επιστήμονας με διεθνή ακτινοβολία, η πρώτη γυναίκα πρύτανης σε ελληνικό πανεπιστήμιο και υποδειγματικά ασυμβίβαστη σε όλο της το βίο, χάραξε το δρόμο για την πραγματική ισότητα των φύλων, αποτελώντας μέχρι και σήμερα φωτεινό παράδειγμα για τις νέες γενιές» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Θερμά συλλυπητήρια εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου.Όπως αναφέρει, «ο θάνατος της Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου καθιστά τον κόσμο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Ισότητας των Φύλων φτωχότερο. Η Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου απέδειξε με τη ζωή και το έργο της πως τα Ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να κατοχυρώνονται για όλες και όλους. Η σκληρή κριτική που άσκησε στα μνημονιακά προγράμματα και τις επιπτώσεις του στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ας γίνει οδηγός μας στη μεταμνημονιακή εποχή».

«Αποχαιρετούμε με σεβασμό την Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου. Το γυναικείο κίνημα θα τη θυμάται για πάντα. Ήταν  πάντα μπροστά στον αγώνα για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά της» ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. «Η Αλίκη Γιωτοπούλου Μαραγκοπούλου υπήρξε μια εμβληματική μορφή στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την ουσιαστική ισότητα των φύλων. Διακεκριμένη νομικός με διεθνή ακτινοβολία, πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε πρύτανης, και μάλιστα δύο φορές, σε ελληνικό πανεπιστήμιο, έβαλε τη σφραγίδα της σε μεγάλες τομές της εθνικής μας νομοθεσίας που προωθούσαν την ισότητα των φύλων και τον αδιαπραγμάτευτο σεβασμό της ανθρώπινης προσωπικότητας» ανέφερε.

Τη θλίψη του για τον θάνατο της Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου «μιας ιστορικής μορφή του κινήματος για την ισότητα των φύλων, μιας συνεπούς και αταλάντευτης αγωνίστριας για την ελευθερία και τα δικαιώματα του ανθρώπου, μιας καθηγήτριας με εμβληματική ακαδημαϊκή πορεία μιας κορυφαίας νομικού, της πρώτης γυναίκας πρύτανη σε ελληνικό πανεπιστήμιο» εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισήμανε σε ανακοίνωσή του «οι αξίες και τα ιδανικά που υπηρέτησε πιστά καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου της, καθώς και το πλούσιο έργο της, αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές».

«Μια ακούραστη αγωνίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων και πρώτη Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, μια διαπρεπής πανεπιστημιακός, μια σπουδαία γυναίκα, μια επιφανής προσωπικότητα, η Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, δεν είναι πια μαζί μας» δήλωσε εκ μέρους του Ποταμιού η Γιάννα Παναγοπούλου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή