Γκουτέρες: Έκκληση σε Ισραήλ-Παλαιστίνιους να αποφύγουν τη σύρραξη

Σάββατο, 21 Ιουλίου 2018 22:20
UPD:22:21
REUTERS/EDUARDO MUNOZ

Έκκληση προς Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να αποφύγουν μια «νέα καταστροφική σύρραξη» απηύθυνε σήμερα ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες  μετά την κλιμάκωση της βίας που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων Παλαιστινίων και ενός Ισραηλινού στρατιώτη.

«Εκφράζω τη βαθιά μου ανησυχία μπροστά σε αυτήν την επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας στη Γάζα και στο νότιο Ισραήλ. Είναι επιτακτική ανάγκη όλες οι πλευρές να κρατήσουν επειγόντως αποστάσεις υπό τον κίνδυνο μιας νέας καταστροφικής σύρραξης» υπογραμμίζει.

«Ζητώ από τη Χαμάς και τους Παλαιστίνιους να σταματήσουν τις εκτοξεύσεις ρουκετών, εμπρηστικών μπαλονιών και να μην προβαίνουν σε προκλητικές ενέργειες κατά μήκος της γραμμής διαχωρισμού» σημειώνει ο κ. Γκουτέρες, προτρέποντας και το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της κατάστασης.

EURONEWS

«Ενθαρρύνω όλα τα μέρη να εργαστούν με τον ΟΗΕ, ιδίως με τον ειδικό συντονιστή μου» Νικολάι Μλαντένοφ, «για να βρεθεί μια λύση σε αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση. Κάθε νέα κλιμάκωση θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών, επιδεινώνει την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα και υπονομεύει τις υπάρχουσες προσπάθειες για να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής και να βοηθήσουμε στην επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα», καταλήγει ο γενικός γραμματέας.

Να σημειωθεί ότι τηρείται σε γενικές γραμμές η κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας με το Ισραήλ, που ανακοινώθηκε από τη Χαμάς, μία ημέρα μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στην περιοχή.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή