Ο νέος πρόεδρος της Κόστα Ρίκα υποσχέθηκε 100% πράσινη ενέργεια

Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018 23:33
UPD:23:33
REUTERS/JOSE CABEZAS

Ο 38χρονος δημοσιογράφος και συγγραφέας Κάρλος Αλβαράδο ορκίστηκε ως νέος πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, αποτελώντας το νεότερο αρχηγό κράτους της Αμερικής. Η φιλόδοξη εκστρατεία του Αλβαράδο αποσκοπεί στην καταπολέμηση της διαφθοράς, του κυβερνητικού κόστους, της φτώχειας και της ανεργίας, αλλά ξεχωρίζει επίσης για την προτεραιότητα στην αποκέντρωση και την μετάβαση σε 100% πράσινη ενέργεια.

Ο Αλβαράδο δήλωσε ότι θέλει η κυβέρνησή του να έχει ένα σχέδιο για τη μετάβαση σε μια κοινωνία που βασίζεται πλήρως σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσα σε έξι μήνες. Στο παρελθόν έχει συνδέσει αυτόν τον στόχο με την προοδευτική παράδοση της Κόστα Ρίκα, όπως η κατάργηση του εθνικού στρατού.

«Πρέπει να προωθήσουμε την αποφασιστική και συντονισμένη δράση από όλους τους τομείς της κοινωνίας για να ξεκινήσουμε και να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία μόνιμα, όχι μόνο προωθώντας την πράσινη μεταφορά και παραγωγή ενέργειας, αλλά και εκσυγχρονίζοντας τα θεσμικά μας όργανα», δήλωσε ο Αλβαράδο, που κατέφτασε στην ορκωμοσία του με ένα λεωφορείο καυσίμων υδρογόνου.

Η Κόστα Ρίκα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου. Περίπου το 78% της ηλεκτρικής της ενέργειας προέρχεται από υδροηλεκτρική ενέργεια, ενώ η αιολική και η γεωθερμική ενέργεια παρέχουν 10% η κάθε μία. Η Κόστα Ρίκα έχει ένα τεράστιο αναξιοποίητο ηλιακό δυναμικό, αφού λιγότερο από το 1% της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από φωτοβολταϊκά. Η κυβέρνηση έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό για να διασφαλίσει ότι η ηλεκτρική ενέργεια από αυτές τις πηγές μπορεί να μεταφερθεί αποτελεσματικά στα αστικά κέντρα.

Η Κόστα Ρίκα έχει το πλεονέκτημα της σταθεροποιητικής επίδρασης της υδροηλεκτρικής ενέργειας, η οποία χρησιμεύει ως βασική πηγή όταν οι άνεμοι έχουν χαμηλή ένταση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες χωρίς μεγάλο υδροηλεκτρικό δυναμικό, ο ρόλος αυτός πρέπει να διαδραματίζεται ακόμη από το φυσικό αέριο.

Η χώρα ελπίζει να έχει ένα εντελώς πράσινο ηλεκτρικό δίκτυο έως το 2021, λιγότερο από τρία χρόνια από τώρα. Οι μεγάλοι τομείς που παράγουν εκπομπές άνθρακα στην Κόστα Ρίκα είναι οι μεταφορές, οι κατασκευές και η γεωργία.

Ο Αλβαράδο αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεών του, δεδομένου ότι ηγείται μιας μειοψηφικής κυβέρνησης. Το κοινοβούλιο αποτελείται από έξι κόμματα, και το ισχυρό Ευαγγελικό Κόμμα αντιτίθεται σε πολλές από τις πρωτοβουλίες του.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή