Η πολύπλοκη σχέση μόδας και φύσης σε μια έκθεση

Στο Μουσείο Victoria & Albert, στο Λονδίνο
Σάββατο, 26 Μαΐου 2018 08:05
A- A A+

Η μόδα πάντα αντλεί έμπνευση από τον φυσικό κόσμο, αλλά επίσης εξαρτάται από αυτόν για τις πρώτες ύλες και την ενέργεια.

Την πολύπλοκη σχέση μόδας και φύσης τα τελευταία 400 χρόνια, το πώς η μόδα έχει μιμηθεί, έχει εμπνευστεί και έχει λεηλατήσει τη φύση από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα, εξερευνά η νέα έκθεση «Fashioned from Nature» που διοργανώνεται στο Μουσείο Victoria & Albert, στο Λονδίνο.

«Η έκθεση εξυμνεί το πώς η μόδα θυμίζει τη φύση» δήλωσε στο BBC Culture η επιμελήτριά της, Edwina Ehrman. «Είναι, επίσης, μία έκθεση για την ανθρώπινη σχέση με τη φύση. Αγαπάμε τη φύση και συχνά επιλέγουμε τη μόδα που μας τη θυμίζει, αλλά πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση στην πραγματικότητα της αρκετά στρεβλής σχέσης της μόδας με τη φύση. Η μόδα εμπνέεται από αυτήν, αλλά εκμεταλλεύεται αμείλικτα τους πόρους της - νερό, πρώτες ύλες και ενέργεια, συχνά με τρομακτικές συνέπειες» τόνισε.

Κάποια από τα εκθέματα διερευνούν τη χρήση προϊόντων από απειλούμενα πλάσματα -όπως το ελεφαντόδοντο, το κέλυφος της χελώνας, τη μαργαριτόριζα και τη μπαλένα.

Επίσης, υπάρχουν μερικά παιχνιδιάρικα, λαμπερά εκθέματα: ένα ανδρικό μεταξωτό γιλέκο του 1780 με κεντημένες μαϊμούδες, ένα φόρεμα του Ζαν Πολ Γκοτιέ με print λεοπάρδαλης, ένα δαντελωτό μαντήλι με μοτίβα φτέρης, ενδύματα και εικονογραφήσεις μόδας από τον 19ο αιώνα με σχέδια φύκια και κοχύλια.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή