Περίπου 1.000 παιδιά κάθε χρόνο στην Ελλάδα γεννιούνται με συγγενείς καρδιοπάθειες

Τρίτη, 08 Μαΐου 2018 15:11
UPD:15:12
SHUTTERSTOCK

Με αφορμή το 52ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας Παίδων & Συγγενών Καρδιοπαθειών που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κου Προκόπη Παυλοπούλου, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας Παίδων & Συγγενών Καρδιοπαθειών (AEPC) επισημαίνει ότι στο 90% των συγγενών καρδιοπαθειών τα αίτια είναι πολύπαραγοντικά.

Αναφερόμενος στο θέμα ο κος Γεώργιος Παπαδόπουλος, παιδοκαρδιολόγος, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, τόνισε ότι στην Ελλάδα γεννιούνται 800-1.000 παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες κάθε χρόνο. Από αυτά τουλάχιστον τα μισά θα χρειαστεί να χειρουργηθούν.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, τέσσερα μεγάλα Καρδιοχειρουργικά Κέντρα αναλαμβάνουν  τις επεμβάσεις αυτές. Το Νοσοκομείο «Παίδων», το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το «Ιασώ» Παίδων και το Παίδων «Μητέρα».

Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας από τις 40.000-50.000 ατόμων με συγγενή καρδιοπάθεια το 25% είναι παιδιά κάτω των 25 ετών. Ωστόσο, αυτό είναι θετικό καθώς όπως σημείωσε ο γιατρός, είναι διπλάσιος πλέον ο αριθμός των ενηλίκων με συγγενείς καρδιοπάθειες από ότι των παιδιών και αυτό σημαίνει ότι έχει υπάρξει μεγάλη ανάπτυξη στον τομέα της καρδιοχειρουργικής.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι στο Συνέδριο θα δοθούν επικαιροποιημένα στοιχεία για την μακροπρόθεσμη πρόγνωση αλλά και για τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση των συγγενών, δηλαδή των εκ γενετής, καρδιοπαθειών στους ενήλικες. Ενώ θα αναλυθούν όλες οι νεώτερες εξελίξεις στην εμβρυϊκή διάγνωση και θεραπεία συγγενών καρδιοπαθειών καθώς και η διάγνωση με σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους (αξονική, μαγνητική και τρισδιάστατη υπερηχοκαρδιογραφία), αλλά και οι τελευταίες πρωτοποριακές εφαρμογές της τρισδιάστατης εκτύπωσης της καρδιάς.

Επιπροσθέτως, είπε ότι θα υπάρχει ειδική αναφορά σε όλες τις νεώτερες εξελίξεις στην καρδιακή ανεπάρκεια στα παιδιά και στην αντιμετώπιση της με τεχνητές καρδιές και καρδιακές μεταμοσχεύσεις, καθώς επίσης, στις υβριδικές επεμβάσεις συνεργασίας επεμβατικών παιδο-καρδιολόγων και παιδοκαρδιοχειρουργών για την αντιμετώπιση σύμπλοκων προβλημάτων.

Ο κ. Γεώργιος Σαρρής, παιδοκαρδιοχειρουργός, συμπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία στην Ελλάδα το 1955 οι γεννήσεις ξεπερνούσαν τις 150.000  ετησίως. Κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει πλέον καθώς, η καταγραφή του 2016 έδειξε ότι είχαμε λιγότερες από 90.000 γεννήσεις και από αυτές ένας μεγάλος αριθμός δεν αφορά ελληνίδες.

Επιπλέον, ο κ. Σαρρής σημείωσε ότι στο Συνέδριο θα ανακοινωθούν οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη μετάθεση των μεγάλων αγγείων, ενώ, θα γίνει παρουσίαση νέων μεθόδων αντιμετώπισης αρρυθμιών, εξελίξεις στους βηματοδότες και στους απινιδωτές στα παιδιά, και τα νέα δεδομένα που αφορούν στην πρόληψη καρδιοπαθειών στα παιδιά και στον προαθλητικό έλεγχο.

Ανθή Αγγελοπούλου

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή