Καταλανή πρώην βουλευτής παραμένει στην Ελβετία, αρνούμενη να παρουσιαστεί στη Δικαιοσύνη

Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018 13:31
UPD:13:35
EPA/PACO CAMPOS

Η Άνα Γκαμπριέλ, μέλος της αντικαπιταλιστικής αριστερής Υποψηφιότητας Λαϊκής Ενότητας (CUP), δήλωσε στην ελβετική εφημερίδα Le Temps ότι σκοπεύει να παραμείνει στην Ελβετία και δεν θα ταξιδέψει στη Μαδρίτη για να παρουσιαστεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου κατηγορούμενη για εξέγερση, στάση και υπεξαίρεση.

Πρώην βουλευτής στο τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας, η οποία διέφυγε στην Ελβετία μετά την κίνηση της Μαδρίτης να μπλοκάρει τις προσπάθειες απόσχισης της ισπανικής περιφέρειας, δήλωσε ότι δεν θα εμφανιστεί στο δικαστήριο της χώρας της σχετικά με τον φερόμενο ρόλο της στην μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας, τον Οκτώβριο του 2017.

Η Άνα Γκαμπριέλ, μέλος της αντικαπιταλιστικής αριστερής Υποψηφιότητας Λαϊκής Ενότητας (CUP), δήλωσε στην ελβετική εφημερίδα Le Temps ότι σκοπεύει να παραμείνει στην Ελβετία και δεν θα ταξιδέψει στη Μαδρίτη για να παρουσιαστεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου κατηγορούμενη για εξέγερση, στάση και υπεξαίρεση.

«Δεδομένου ότι δεν θα έχω μια δίκαιη δίκη στην πατρίδα μου, αναζήτησα μια χώρα που να μπορεί να προστατεύσει τα δικαιώματά μου», είπε η κ. Γκαμπριέλ σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται την Τρίτη. Το κόμμα της επιβεβαίωσε τις δηλώσεις της.

Η Ά. Γκαμπριέλ θα πρέπει να παρουσιαστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο την Τετάρτη. Από την πλευρά του δικαστηρίου δεν υπήρξε κάποιος διαθέσιμος για να σχολιάσει τις πιθανές συνέπειες σε περίπτωση μη εμφάνισής της.

Πολλά προβεβλημένα μέλη της καθαιρεθείσας κυβέρνησης της Καταλονίας έχουν συλληφθεί και αφεθεί ελεύθερα με εγγύηση ή βρίσκονται προφυλακισμένα μετά τη διοργάνωση δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της ισπανικής περιφέρειας την 1η Οκτωβρίου και στη συνέχεια την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της.

Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η απόπειρα της πλούσιας βορειοανατολικής περιοχής να αποσχισθεί από την Ισπανία ήταν αντισυνταγματική, αναγκάζοντας την Μαδρίτη να καθαιρέσει την καταλανική κυβέρνηση και να αναλάβει απευθείας τον έλεγχό της προτού προκηρύξει νέες περιφερειακές εκλογές.

Ο τέως τοπικός πρωθυπουργός της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν εγκατέλειψε τη χώρα λίγο μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας και παραμένει αυτοεξόριστος στις Βρυξέλλες μαζί με τέσσερα ακόμη μέλη του πρώην υπουργικού του συμβουλίου.

Όλοι τους αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες με την κ. Γκαμπριέλ για τη συμμετοχή τους στην απόπειρα απόσχισης.

Τρεις Καταλανοί ηγέτες της ανεξαρτησίας, οι οποίοι είναι προφυλακισμένοι έπειτα από την απόρριψη του αιτήματός τους να αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση, έχουν προσφύγει στα Ηνωμένα Έθνη κατά της κράτησής τους.

Μετά τις περιφερειακές εκλογές του Δεκεμβρίου τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας συνεχίζουν να διαθέτουν οριακή πλειοψηφία στο καταλανικό κοινοβούλιο, παρότι οι απόπειρες να επαναφέρουν τον κ. Πουτζντεμόν ως επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης - ενώ εκείνος βρίσκεται στο εξωτερικό - έχουν αποτύχει.

Η κεντρική κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει τον έλεγχο της περιοχής μέχρι τα κόμματα να συμφωνήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης με σύννομο τρόπο.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή