Νεπάλ: Νέος πρωθυπουργός ο αρχηγός του ΚΚΝ (Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού)

Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 18:13
UPD:18:24
REUTERS/NAVESH CHITRAKAR

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου από τα πολυάριθμα κομμουνιστικά κόμματα του Νεπάλ διορίστηκε πρωθυπουργός την Πέμπτη, δύο μήνες μετά τη μεγάλη νίκη του κόμματός στις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θεωρήθηκαν σημείο καμπής για το μέλλον της μικρής ασιατικής χώρας.

Ο Κ.Π. Σάρμα Όλι θα ηγηθεί της πρώτης κυβέρνησης υπό το νέο σύνταγμα της χώρας που επικυρώνει την μετατροπή της από μοναρχία σε ομοσπονδιακή δημοκρατία, 11 χρόνια μετά την αποστράτευση των μαοϊστών ανταρτών, που έδωσε τέλος στον εμφύλιο.

Ο κομμουνιστής ηγέτης αναμένεται να ορκιστεί αργότερα εντός της ημέρας, σύμφωνα με τον γραμματέα της προεδρίας της Δημοκρατίας.

Ο Σερ Μπαχαντούρ Ντέουμπα είχε παραιτηθεί νωρίτερα από τη θέση του πρωθυπουργού, μετά από οκτώ μήνες θητείας.

Η συμμαχία του Κομμουνιστικού Κόμματος Νεπάλ (Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού) με τους μαοϊστές πρώην αντάρτες οδήγησε το κόμμα του Νεπαλέζικου Κογκρέσου του κ. Ντέουμπα στην εκλογική ήττα.

Με το νέο σύνταγμα, οι τοπικές αρχές των επτά επαρχιών της χώρας διαθέτουν ιδιαίτερα διευρυμένες εξουσίες.

Η νίκη των κομμουνιστών ήταν συντριπτική, ωστόσο η μεταβίβαση της εξουσίας καθυστέρησε λόγω διαφωνιών για τον τρόπο εφαρμογής των προνοιών του νέου συντάγματος.

Το Νεπάλ έχει δει από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, το 2006, 11 πρωθυπουργούς, σε μια κυβερνητική αστάθεια που έχει επιτρέψει στη διαφθορά να ανθίσει και έχει εμποδίσει την ανάπτυξη της οικονομίας.

Με βάση τους νέους κανόνες, η αποπομπή ενός πρωθυπουργού έχει γίνει δυσκολότερη, γεγονός που γεννά ελπίδες για επιβίωση της κυβέρνησης για μια ολόκληρη θητεία πέντε ετών.

naftemporiki.gr

Δημοφιλή