Βρετανία: «Καθαρό Brexit» θα ζητήσει ο Τζόνσον

Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018 13:30
UPD:13:33
REUTERS/PETER NICHOLLS

Καθαρό Brexit αναμένεται να ζητήσει ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, καθώς αναμένεται να δηλώσει εντός της ημέρας ότι θα είναι «αβάσταχτο» και «μη δημοκρατικό» εάν η χώρα θα πρέπει να ακολουθεί τους νόμους και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit.

Αρχίζοντας σειρά ομιλιών από υπουργούς, οι οποίες η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ελπίζει ότι θα δείξουν «τον δρόμο προς το Brexit», ο κ. Τζόνσον θα δηλώσει ότι τα οφέλη της παραμονής στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της Ε.Ε. δεν είναι «καθόλου ευδιάκριτα ή αδιάψευστα» όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του λεγόμενου ήπιου Brexit.

«Μόνο με την ανάκτηση του ελέγχου των νόμων μας, οι βρετανικές εταιρίες και επιχειρηματίες θα έχουν την ελευθερία να καινοτομούν χωρίς τον κίνδυνο του να πρέπει να συμμορφώνονται με κάποια οδηγία που επινοήθηκε από ένα λόμπι, με στόχο να εμποδίσει ένα Βρετανό ανταγωνιστή», θα δηλώσει ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που δημοσιοποίησε η εφημερίδα The Sun.

«Αυτό θα ήταν αβάσταχτο, μη δημοκρατικό και καθιστά σχεδόν αδύνατη τη σύναψη σοβαρών εμπορικών συμφωνιών», αναμένεται να πει.

Τζόνσον και Χάμοντ

Ενώ απομένει κάτι παραπάνω από ένας χρόνος πριν την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. τον Μάρτιο του 2019, το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα της Τ. Μέι παραμένει βαθιά διχασμένο ως προς το είδος της σχέσης που θα έχει η Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Μπ. Τζόνσον είναι μεταξύ αυτών που πιέζουν για ένα σκληρότερο Brexit, το οποίο θα οδηγήσει τη Μ. Βρετανία μακριά από τους κανόνες της Ε.Ε. και θα της επιτρέψει να υπογράψει εμπορικές συμφωνίες με χώρες εκτός της Ε.Ε.

Αντίθετα, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, που ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., ζητεί η Μ. Βρετανία να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην Ε.Ε. προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι τριγμοί στην οικονομία. Πολλά ηγετικά στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου υποστηρίζουν αυτή την προσέγγιση για το Brexit.

Ο κ. Τζόνσον θα προειδοποιήσει επίσης ότι κάποιοι υποστηρικτές της Ε.Ε. επιχειρούν να αντιστρέψουν το Brexit, το οποίο θα αφήσει τη Μ. Βρετανία με αγεφύρωτες πολιτικές διαφορές, σύμφωνα με άλλα αποσπάσματα της ομιλίας του που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το γραφείο του υπουργού.

«Φοβάμαι ότι κάποιοι εμφανίζονται ολοένα και πιο αποφασισμένοι να σταματήσουν το Brexit...Πιστεύω ότι θα είναι ένα καταστροφικό λάθος που θα οδηγήσει σε μόνιμα και βαθιά ριζωμένα αισθήματα προδοσίας», θα δηλώσει ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Δημοφιλή