Αϊτή: Διαδήλωση κατά των δηλώσεων Τραμπ για τις «χώρες απόπατους»

Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018 07:30
UPD:08:32
REUTERS/ANDREW INNERARITY

Δεκάδες Αϊτινοί διαδήλωσαν την Πέμπτη μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία στο Πορτ-ο-Πρενς καταδικάζοντας τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τους μετανάστες από «χώρες απόπατους».

«Δείτε πώς αγωνιστήκαμε για να ανυψωθεί η μαύρη φυλή, για να υπάρξει ισότητα μεταξύ των ανθρώπων. Κανένας δεν μπορεί να μας προσβάλει με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο διαδηλωτής Κλερμόν Μπερτονί.

Το1804, έπειτα από έναν νικηφόρο πόλεμο εναντίον του στρατού του Ναπολέοντα, η Αϊτή ανακήρυξε την ανεξαρτησία της και έγινε η πρώτη χώρα του κόσμου που κατήργησε τη σκλαβιά.

Την Πέμπτη, οι γερουσιαστές της Αϊτής ενέκριναν μία διακήρυκξη στην οποία αναφερόταν πως «η Δημοκρατία της Αϊτής αποτελεί έκφραση της άρνησης της ταπείνωσης, αφότου οι ιδρυτές πατέρες της διεξήγαγαν έναν επικό αγώνα εναντίον της δουλείας, της αποικιοκρατίας και του ρατσισμού, για να δείξουν στους καταπιεσμένους λαούς όλου του κόσμου τον δρόμο προς την ελευθερία».

Μετά την επίσημη καταδίκη των δηλώσεων που φέρεται να έκανε ο Τραμπ από την κυβέρνηση της Αϊτής την περασμένη Παρασκευή, η Άνω Βουλή της χώρας κατήγγειλε με τη σειρά της τις «σκαιές, προσβλητικές, περιφρονητικές και ρατσιστικές» δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή