Ο πρόεδρος της Ιταλίας διέλυσε Βουλή και Γερουσία εν όψει εκλογών

Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017 19:30
UPD:20:48
REUTERS/HANDOUT
A- A A+

Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι, προχώρησε στη διάλυση των δύο σωμάτων του ιταλικού κοινοβουλίου, Βουλής και Γερουσίας, εν όψει των βουλευτικών εκλογών, που θα διεξαχθούν κατά τα φαινόμενα στις 4 Μαρτίου.

Η απερχόμενη κυβέρνηση είχε συγκροτηθεί με κύριο άξονα το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και με τη στήριξη δυνάμεων του Κέντρου, που είχε κατέλθει στις εκλογές του 2013 υπό τον πρώην πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, καθώς και μικρού τμήματος της Κεντροδεξιάς, υπό τον Αντζελίνο Αλφάνο. Πρωθυπουργοί της διετέλεσαν κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2013-2018 οι Ενρίκο Λέτα, Ματέο Ρέντσι (νυν γραμματέας και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος) και Πάολο Τζεντιλόνι.

Η κυβέρνηση συνεργασίας προσπάθησε να αλλάξει να αναθεωρήσει το σύνταγμα αποδυναμώνοντας τη Γερουσία και διευκολύνοντας τη συγκρότηση πλειοψηφίας στη Βουλή, ώστε να υπάρχουν σταθερές μονοκομματικές κυβερνήσεις, ωστόσο ο Ματέο Ρέντσι ηττήθηκε σε σχετικό δημοψήφισμα τον Δεκέμβριο του 2016, παραιτούμενος στη συνέχεια από την πρωθυπουργία.

Έτσι, μετά τις εκλογές του 2018, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης τόσο των μισών συν ενός εκ των 630 βουλευτών και των μισών συν ενός από τους 315 γερουσιαστές.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή