Συρία: Διακομιδή τραυματιών από την Ανατολική Γούτα στη Δαμασκό

Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2017 06:21
UPD:08:11
REUTERS/BASSAM KHABIEH

Διακομιδές τραυματιών σε σοβαρή κατάσταση από τον ελεγχόμενο από τους αντάρτες θύλακα της Ανατολικής Γούτα στη Δαμασκό άρχισαν η Συριακή Ερυθρά Ημισέληνος και μια ομάδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Στην Ανατολική Γούτα περίπου 400.000 άνθρωποι ζουν πολιορκημένοι από τις δυνάμεις του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει από την κυβέρνησή του να επιτρέψει την απομάκρυνση περίπου 500 τραυματιών που κινδυνεύουν υποκύψουν εάν δεν τους παρασχεθούν επειγόντως ιατρικές φροντίδες.

Η Συριακή-Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία (Syrian American Medical Society, SAMS) ανέφερε ότι τέσσερις ασθενείς διακομίστηκαν σε νοσοκομεία στη Δαμασκό, οι πρώτες από τις 29 επείγουσες περιπτώσεις των οποίων έχουν εγκριθεί οι διακομιδές, και πρόσθεσε ότι οι υπόλοιποι ασθενείς θα μεταφερθούν μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Ο Μοχάμαντ Κάτουμπ, στέλεχος της SAMS, ανέφερε μέσω Twitter ότι είχαν εγκριθεί πέντε διακομιδές, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ των δυνάμεων του Άσαντ και της οργάνωσης Τζάις αλ Ισλάμ. Δεν είναι σαφές γιατί προχώρησαν μόνο οι τέσσερις από τις πέντε διακομιδές.

Η Συριακή Ερυθρά Ημισέληνος διευκρίνισε ότι οι διακομιδές αυτές έγιναν έπειτα από «μακροσκελείς διαπραγματεύσεις». Μια εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, επικαλούμενη τη λεπτή φύση της επιχείρησης.

Την Κυριακή ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η κυβέρνησή του συνεργάζεται με τη Ρωσία, σύμμαχο του Άσαντ, για να προχωρήσουν οι διακομιδές.

Την περασμένη εβδομάδα ο Γιαν Έγκελαντ, ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στη Συρία, είχε δηλώσει ότι 494 άνθρωποι βρίσκονται στον κατάλογο απόλυτης προτεραιότητας για ιατρική διακομιδή. Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι περιμένουν εδώ και μήνες από τις αρχές της Συρίας τις απαιτούμενες διατυπώσεις και βεβαιώσεις για να προχωρήσουν στη διεξαγωγή της επιχείρησης αρωγής.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή